Richard Bona

De uit Kameroen afkomstige Richard Bona is een voortreffelijke basgitarist maar sinds men bij zijn debuut Scenes from my Life ontdekte dat hij een bijzonder mooie stem heeft lijkt dat niet meer zo belangrijk.

Op Reverence horen we Bona dus vooral als zanger, een enkele keer solo maar meestal in vraag-en antwoordzang met zijn multi-getrackte zelf. Wie het werk van de Parijse Congolees Lokua Kanza kent, zal op deze cd veel bekends horen.

Dat deze cd een stuiver mocht kosten is te horen in het kwijnende Suninga, waarin Bona gedragen wordt door een bak strijkers onder leiding van Gil Goldstein. Dat geldt ook voor de titelsong waarin gitarist Pat Metheny zich even laat horen.

Volgens de toelichting gaat dit lied over God en Moses maar wie de taal Douala niet machtig is hoort iets geheel anders; namelijk dat Bona's `reverence' (eerbetoon) niemand anders kan gelden dan Jaco Pastorius, zijn jong gestorven bas-idool.

Het enige stuk met een volvet knorrende bas is Widow's Dance, een stuwend stuk dat zo van Weather Report had kunnen komen, met Michael Brecker op tenorsax.

Dat er aan deze prettige plaat voor het hele gezin ook iets `van ons' kleeft is te danken aan de toetsenspeler die in een aantal liedjes meedoet. Iemand die de naam Etienne Stadwijk draagt, die moet toch bijna wel uit Suriname komen?

Richard Bona: Reverence (Columbia 504497 2)