RBC en Zwolle delen punten in matig duel

RBC Roosendaal en FC Zwolle hebben gisteren, op de openingsdag van de Nederlandse voetbalcompetitie, met 1-1 gelijkgespeeld. Beide clubs promoveerden afgelopen seizoen naar de eredivisie.

In het matige duel werd meteen duidelijk dat zowel RBC als Zwolle een loodzwaar seizoen tegemoet gaat, bij gebrek aan kwantiteit én kwaliteit. Beide clubs beschikken over een smalle selectie met weinig tot geen routine. Trainer Dekker, opvolger van de in Roosendaal populaire Maaskant, is aangewezen op een samenraapsel van lokale spelers en huurlingen. Aanvalsleider Vos en centrale verdediger Nascimento zijn de enige twee ervaren krachten.

Voor de thuisclub was het daarom een tegenvaller dat Nascimento voor de aftrap afhaakte met een spierblessure. Zijn vervanger Maseland deed het lang niet slecht. Hij maakte voor rust het enige doelpunt van RBC, op aangeven van Piqué: 1-0. Veel meer opwindende momenten waren niet te noteren. RBC bleef eenvoudig overeind omdat Zwolle niet aandrong.

Zwolle-trainer Boeve geeft voorlopig het voordeel van de twijfel aan de kern, die afgelopen jaar rechtstreekse promotie afdwong. Van de frisse kampioensploeg was in Roosendaal weinig te zien. Zwolle speelde behoudend. Pas na rust gooide de club de remmen enigszins los, dankzij invallers Bosschaart en De Ridder die meer snelheid in de aanval brachten. Spits Lim-Duan maakte uiteindelijk de verdiende gelijkmaker: 1-1.

Opvallendste speler was middenvelder Sillah, de nieuwe aankoop van RBC. De 21-jarige Gambiaan stelde zich voor de aftrap aan iedereen voor, nadat hij enkele uren daarvoor was gehuurd van Club Brugge, de Belgische club waarmee RBC een samenwerkingsverband heeft. Woensdag speelde Sillah nog in de voorronde van de Champions League tegen Shaktor Donetsk.

Heracles Almelo opende het nieuwe seizoen in de eerste divisie met een afgetekende zege op Haarlem: 7-0. Rik Platvoet scoorde nog voor rust drie keer in een tijdsbestek van zes minuten en tekende aldus voor een onvervalste hattrick. Daarmee trad de oud-speler van FC Twente in de voetsporen van Willem van Hanegem, die in 1971 namens Feyenoord hetzelfde deed in het competitieduel tegen stadgenoot Excelsior.

Fortuna Sittard, degradant uit de eredivisie, begon met een thuisnederlaag tegen Eindhoven: 1-2. Ook Sparta, de andere degradant van het vorige seizoen, kende een valse start, want de sterk verjongde formatie uit Rotterdam verloor met 3-0 bij Emmen.

Voor aanvang van de wedstrijd maakten Sparta-fans met spandoeken (`Bestuur oprotten') hun onvrede kenbaar. Ze accepteren niet dat de bestuurders die in hun ogen verantwoordelijk zijn voor de degradatie en de financiële nood nog in functie zijn.

Dolf Roks, vorig seizoen onder trainer Rijkaard nog technisch-directeur, erkende dat hij snakt naar rust bij Sparta. ,,Je probeert je er als trainer en speler zo veel mogelijk voor af te sluiten, maar dat kan nauwelijks als je de laatste maanden als club alleen maar negatief in het nieuws bent.''