Primo Levi

In NRC Handelsblad van 6 augustus werd melding gemaakt van de dood van de Italiaanse schrijver Franco Lucentini (1920), op 5 augustus, na een val van de trap. Volgens het bericht deed Lucentini's dood denken aan die van de schrijver Primo Levi op 11 april 1987, ook in Turijn: ,,Die overleed eveneens door een val van de trap in zijn Turijnse appartement, en is eveneens onderwerp van speculaties.''

Uit de biografie van Ian Thomson blijkt dat bij Levi geen sprake was van speculaties over de doodsoorzaak: precipitazione dall'alto een val vanaf een hoge plaats zoals werd geregistreerd. De arts die de lijkschouwing verrichtte, dr. Roberto Mandas, noteerde de dag van Levi's overlijden dat diens dood waarschijnlijk het gevolg was van zelfmoord. Op 5 juni 1987 verklaarde de rechtbank in Turijn officieel dat Primo Levi door eigen hand was overleden.

    • Hans van der Ploeg
    • Delta Psychiatrisch Ziekenhuis te Poortugaal