Populair souvenir: nepwapen

Douane en marechaussee op Schiphol nemen dagelijks nepvuurwapens in beslag die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. De replica's komen voornamelijk uit Turkije en Spanje. Veel Nederlandse toeristen die hun kinderen een namaakgeweer of pistool cadeau doen, weten niet dat het bezit ervan in Nederland verboden is. Op invoer staat een boete van honderdtachtig euro.

De douane ziet hele `wapenarsenalen' langskomen: van bedrieglijk echt lijkende revolvers en pistolen tot mitrailleurs. ,,Sommige metalen nepwapens zijn verzwaard waardoor ze nog echter lijken'', zegt een woordvoerster van de marechaussee.

De controle op nepwapens werd onlangs verhevigd. Aanleiding daarvoor is de paniek die ontstond toen in Amsterdam een paar kinderen op straat met neppistolen zwaaiden.

Eerder dit jaar werden twee minderjarigen aangehouden die met behulp van neppistolen overvallen hadden gepleegd op winkels in Schiedam en Vlaardingen.

De marechaussee onderzoekt ook de koffers en tassen van kinderen. Niet alle reizigers kunnen begrip opbrengen voor de controle en inbeslagname. Onlangs sloeg een man het nepwapen ter plekke kapot. ,,Dan hebben jullie er ook niets meer aan'', zei hij. Maar het verbeurd verklaarde speelgoed wordt na inbeslagname altijd vernietigd, zegt de woordvoerster.