Overburen krijgen gelijk

Een projectontwikkelaar moet binnen twee weken terrassen en heipalen weghalen achter nieuwbouwwoningen aan de Bonairepier in Almere. Dat heeft de rechter in Lelystad bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de overburen.

De woningen aan de Bonairepier en de tegenoverliggende Antillenweg worden aan de achterkant gescheiden door een gracht. Bewoners van de Antillenweg hadden al bij aankoop een terras achter hun huis, die van de Bonairepier hebben dat er later aangebouwd. De bewoners aan de overkant vinden de terrassen te dicht op hun eigen huizen gebouwd, en vinden ze bovendien lelijk.

Volgens de rechter staan de heipalen van de terrassen van de bewoners van de Bonairepier inderdaad, zoals de overburen stellen, niet in privé-water maar in de gracht die de gemeente Almere in gemeenschappelijk eigendom heeft overgedragen aan de bewoners van de Bonairepier én die van Antillenweg, aan de overkant. Er had dan ook niet gebouwd mogen worden, stelt de rechtbank, ook al heeft de gemeente voor de bouw van de terrassen een bouwvergunning afgegeven.

Volgens een overeenkomst tussen projectontwikkelaar Credo en de gemeente Almere is een strook langs de huizen buiten het zogenoemde mandelige eigendom. Binnen deze strook zou derhalve een aanbouw in de vorm van steigers en terrassen mogelijk zijn. Deze overeenkomst is echter in strijd met een eerdere overeenkomst tussen de gemeente en de projectontwikkelaar van de huizen aan de overkant. In die eerder gesloten overeenkomst staat namelijk dat de gehele gracht mandelig eigendom is.

Projectontwikkelaar Credo hoeft alleen de terrassen weg te halen bij de drie huizen die nog niet zijn verkocht. Wat er met de overige illegaal gebouwde terrassen gaat gebeuren, is nog niet bekend.

De advocaat van de overburen zegt dat de bewoners in overleg willen treden met de bewoners. ,,Maar die terrassen moeten hoe dan ook weg'', aldus advocaat Magda Koole. Projectontwikkelaar Credo gaat tegen de uitspraak in beroep.