Noodwet voor drugskoeriers 2 jaar langer

De noodwet die beperkende detentie voor bolletjesslikkers mogelijk maakt, wordt met twee jaar verlengd. Dat heeft de ministerraad gisteren op voorstel van minister Donner van Justitie besloten.

Op Schiphol opgepakte drugskoeriers kunnen door die noodwet worden vastgehouden buiten de reguliere gevangenissen om.

Voormalig minister Korthals van Justitie besloot begin dit jaar onder druk van de Tweede Kamer tot nooddetentie van drugssmokkelaars nadat was gebleken dat een aantal drugssmokkelaars met een dagvaarding was heengezonden. Dit gebeurde omdat gevangenissen de stroom aangehouden bolletjesslikkers uit vooral de Nederlandse Antillen niet aankonden.

Hoewel de oorspronkelijke noodwet uitging van een periode van een jaar, liet minister Korthals eind vorig jaar al weten dat verlenging van die termijn nauwelijks te voorkomen zou zijn. Drugssmokkelaars die onder dit beperkende gevangenisregime vallen, hebben minder rechten, zoals bezoekersregelingen of luchttijden dan andere gevangenen. Eerder deze week wees de rechtbank in Den Haag de eis van een aantal drugssmokkelaars af dat zij in reguliere gevangenissen moesten worden ondergebracht omdat het strengere regime in de noodcellen discriminerend zou zijn.

Tegelijk met het voorstel om de noodwet te verlengen, heeft minister Donner besloten om de voorzieningen voor gedetineerden in de noodopvang te verhogen. Dat betreft onder meer de bezoek- en de telefoonregeling.

Momenteel zijn 550 drugssmokkelaars gedetineerd in de speciale detentiecentra in Zeist, Bloemendaal en Roermond. Alle beschikbare plekken zijn vol. Vorige maand maakte het ministerie van Justitie bekend dat het aantal noodcellen zal worden uitgebreid tot 1.400. Een groot deel van die cellen zal komen in Bloemendaal. Omdat de rechtbank in Haarlem de toestroom van op Schiphol aangehouden drugskoeriers niet meer kan verwerken, worden sommige van deze rechtzaken gehouden in Breda en Utrecht.