Multifunctionele kunstenaar Larry Rivers overleden

Schilder Larry Rivers, een van de pioniers van de Pop Art, is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden aan leverkanker in zijn woning in Southampton, New York. Rivers, geboren als Yitzroch Loiza Grossberg, was ook actief als beeldhouwer, jazzsaxofonist, schrijver, acteur en filmmaker. Grootste werken heeft Rivers niet nagelaten, maar als kleurrijke figuur met veel gevoel voor provocatie en publiciteit maakte hij furore in de kunstwereld van de jaren '50 en '60. In die periode dook hij overal op: in de Cedar Bar met Willem de Kooning, als set- en kostuumontwerper voor Stravinsky's Oedipus Rex door de New York Philharmonic, met Jack Kerouac en Allen Ginsberg in de cultfilm Pull My Daisy, op het toneel als Lyndon B. Johnson. Met Pierre-Dominique Gaisseau reisde hij zes maanden door Afrika om een televisieserie te maken, totdat hij in Nigeria bijna werd geëxecuteerd als vermeende huurling. Rivers was vaak verwikkeld in affaires, en omstreden vanwege zijn ironiserende imitaties van klassieke schilderkunst.

De laatste decennia verdiende hij veel geld met omvangrijke multimedia-werken, pastiches van zijn eigen eerdere werk en dat van anderen.