Millenniumvloed vandaag op top, 100.000 evacués

Aan de hevige overstromingen in Duitsland lijkt voorlopig geen einde te komen. Het oude centrum van Dresden staat voor een groot gedeelte onder water. Het peil in de Elbe zou vandaag bij bijna 9,50 meter zijn hoogste stand bereiken.

In totaal zijn in Duitsland al ruim 100.000 mensen geëvacueerd. Gebieden die verder stroomafwaarts liggen bereiden zich voor op grootscheepse wateroverlast. In Dresden gaven hulpverleners gisteren de strijd op om historische gebouwen leeg te pompen. De pas gerenoveerde Semper Opera staat enkele meters onder water. In alle haast moesten gisteren nog eens 33.000 inwoners van de stad hun huis verlaten nadat het peil van de Elbe bleef stijgen.

In de deelstaat Saksen, waarvan Dresden de hoofdstad is, zijn als gevolg van de overstromingen al tien mensen om het leven gekomen. Het dodental kan verder stijgen, omdat 21 mensen worden vermist.

Intussen gaan ook de evacuaties door in gebieden en deelstaten die verder stroomafwaarts zijn gelegen. Zo zijn uit de stad Bitterfeld, aan de rivier de Mulde die in de Elbe uitkomt, al 16.000 inwoners vertrokken. Bij Bitterfeld ligt een chemische fabriek die onder water kan komen te staan na een dijkdoorbraak. Maar ook in de nog verder gelegen deelstaten Nedersaksen, Mecklenburg-Vorpommern en Sleeswijk-Holstein bereiden de autoriteiten en de bewoners zich voor op hoogwater dat inmiddels is omgedoopt tot `millenniumvloed'.

Het centrum van de Tsjechische hoofdstad Praag is gisteren vrijgegeven. Het dodental in Tsjechië steeg vrijdag tot dertien. In totaal zijn in Tsjechië ruim 210.000 mensen uit hun huizen verdreven. Het dodental in Oostenrijk is gisteren opgelopen tot acht.

De reparatie en restauratie van door de watersnood getroffen spoorlijnen en stations in de Duitse deelstaat Saksen gaat zeker een jaar duren. Dat heeft hoofddirecteur Hartmut Mehdorn van de Duitse spoorwegen gezegd. De schade voor het spoorbedrijf beloopt ongeveer 500 miljoen euro.

De verwoestende overstromingen in delen van Europa en daarbuiten maken volgens secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties duidelijk dat er nadere afspraken nodig zijn over milieubescherming. Dat zei Annan gisteren. Hij ziet de komende VN-top voor duurzame ontwikkeling in Johannesburg als een uitgelezen podium om spijkers met koppen te slaan over een nieuwe aanpak van natuurrampen.

RAZENDE MÜGLITZ: pagina 4