Landskampioen?

Met RBC-FC Zwolle (1-1) is gisteren de Nederlandse voetbalcompetitie van start gegaan. Welke club wordt dit seizoen landskampioen?

Hans Kraay senior, voetbalanalist en oud-international: ,,Ik verwacht dat Ajax de titel van vorig seizoen succesvol zal verdedigen. Ajax speelt het aantrekkelijkst van de drie traditionele topclubs, al is de ploeg achterin kwetsbaar. Feyenoord voetbalt minder mooi, maar wel effectief. Over PSV valt weinig te zeggen, omdat die ploeg in de voorbereiding maar tegen een paar sterke clubs heeft gespeeld. Welke spelers me tot nu toe zijn opgevallen? Ajacied Van der Vaart is een genot om naar te kijken, terwijl Van Hooijdonk (Feyenoord, red.) een fenomeen blijft met zijn scherp genomen vrije trappen. De Nederlandse competitie kent helaas negen potentiële degradanten, dat is een groot probleem. Eredivisieclubs die degraderen naar de eerste divisie, krijgen te kampen met enorme financiële problemen waartegen ze zich maar moeilijk kunnen wapenen. Het is belachelijk dat maar liefst drie clubs kunnen degraderen uit de eredivisie.''

Dwight Lodeweges, trainer FC Groningen: ,,Ajax heeft het sterkste elftal en zal uiteindelijk kampioen worden. Ze hebben de selectie bij elkaar weten te houden en ook nog eens doelgericht versterkt. Van der Vaart kan daar bovenop nog iets extra's brengen. PSV speelde in het eerste half uur van het duel om de Johan Cruijff Schaal sterk tegen Ajax, maar daarna waren de Amsterdammers beter. De topclubs ontlopen elkaar weinig, ze hebben allemaal sterke selecties. Details bepalen wie er uiteindelijk kampioen wordt. Er speelt genoeg talent in de Nederlandse competitie, maar als ik moet zeggen wie er een topjaar kan draaien, kom ik toch weer uit bij Van der Vaart. Wat hij liet zien op het Amsterdam-toernooi was magnifiek. Ook PSV'er Kezman is een topspeler. Hij loopt zich altijd slim vrij en staat vaak op de juiste positie.''

Herman Kuiphof, oud-sportverslaggever: ,,Ajax wordt kampioen. Eerst dacht ik aan PSV, maar die ploeg stelde teleur in het duel om de Johan Cruijff Schaal. Trainer Koeman van Ajax heeft zijn zaakjes uitstekend voor elkaar. Feyenoord vind ik niet overtuigend spelen. Daarvoor had de ploeg met meer dan één doelpunt verschil van het Turkse Fenerbahce moeten winnen. Ajax wordt elk seizoen beter en heeft met Chivu, Trabelsi en Van der Vaart uitstekende spelers in huis. De meerwaarde van Ajax? De ploeg kan vol op de aanval spelen en bezit veel talent. Ajax heeft wel zes, zeven spelers die een wedstrijd kunnen openbreken. Ze hebben gewoon meer te bieden dan PSV en Feyenoord.''

Barry Hughes, oud-trainer van onder meer Haarlem en Sparta: ,,Het wordt een nek-aan-nek-race tussen Ajax, Feyenoord en PSV. Uiteindelijk zal PSV kampioen worden. PSV heeft een grote en ervaren selectie die al een tijdje bij elkaar is. Bovendien zal de club dankzij trainer Hiddink een nieuwe impuls krijgen. Bij Ajax en Feyenoord zijn er niet veel spelers bijgekomen, terwijl PSV vooral voetballers voor de breedte heeft gekocht. Wie de revelatie van dit seizoen wordt? Waarschijnlijk Van der Vaart. Hij is een exceptioneel talent en zal na dit seizoen waarschijnlijk naar het buitenland vertrekken. Ofschoon kenners hem graag in Italië en Spanje zien spelen, voorzie ik voor Van der Vaart een grote toekomst in Engeland. Zijn directe manier van spelen past perfect bij een club uit de Premiership. Arsenal en Manchester United zijn ideale teams voor hem.''

Johan Hansma, speler SC Heerenveen: ,,Ajax speelde vorig jaar een sterke tweede seizoenshelft. Tot dusver heeft die ploeg ook een goede voorbereiding `gedraaid'. Waarschijnlijk wordt Ajax dan ook kampioen. In Amsterdam lopen veel toppers rond. Chivu is een complete verdediger, Mido een kopsterke spits, Van der Meyde en Sikora zijn snelle buitenspelers. Bovendien heeft Ajax Van der Vaart er weer bij, hij was afgelopen seizoen lang geblesseerd. Feyenoord moet het hebben van een sterk collectief, terwijl PSV leunt op jongens als Kezman en Van Bommel. De topclubs hebben weinig veranderingen ondergaan, de verschillen tussen die ploegen zijn minimaal. Van die drie lijkt Ajax in elk geval de sterkste selectie te hebben.''