`Joego'-crimineel zit vast in Vught

Bulgarije heeft gisteren de 39-jarige Joegoslaaf S.J. uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij 23 moorden, gepleegd in de afgelopen elf jaar in zes Europese landen.

J. wordt verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties in Amsterdam: de moorden op de criminelen Jan Femer en Sam Klepper in september en oktober 2001. Justitie onderzoekt ook of de Joegoslaaf betrokken is bij andere gewelddadigheden in het criminele milieu.

Het OM heeft bevestigd dat J. vrijdag aan Nederland is overgedragen. Dat gebeurde, zwaar beveiligd, in een door Justitie in Nederland gecharterd vliegtuigje, zo verklaarde een woordvoerder van het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens de advocaat van J., J. Boone, zit zijn cliënt nu opgesloten in de extra beveiligde inrichting in Vught. Boone zegt dat hij vrijdag en het komende weekeinde J. nog niet mag bezoeken en is daarover ontstemd.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde J. in 1993 bij verstek tot drie jaar gevangenisstraf voor het schieten op een politieman en voor verboden wapenbezit. J. wordt ook gezocht wegens moord in Duitsland, Joegoslavië, Oostenrijk, Hongarije en Zweden.

De man is 20 juni in een drukke winkelstraat in Sofia opgepakt. Volgens de Bulgaarse autoriteiten bood de Joegoslaaf verzet bij zijn arrestatie, maar hij was niet bewapend toen hij werd opgepakt.

Het rechercheonderzoek naar de Joegoslaaf is volgens justitie begin 2001 begonnen. Het strekte zich uit tot verscheidene landen, ook buiten Europa. J. wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de verharding in de Amsterdamse onderwereld. Hij was een van de prominente leden van de als uiterst gewelddadig bekendstaande Joegoslavische maffia in West-Europa. Zijn naam dook op in verscheidene dossiers.

In 2000 zou hij actief zijn geweest in Amsterdam. Klepper werd in oktober dat jaar in Buitenveldert op klaarlichte dag van achteren doodgeschoten tussen winkelend publiek. Ruim twee weken daarvoor was Femer in de Haarlemmerstraat, ook in Amsterdam, van dichtbij doodgeschoten door iemand op een motor.

Medio jaren negentig noemde de Nederlandse spijtoptant Bettien M., bijgenaamd `La Bella', hem ,,de leider van de Joegoslaven in Nederland''. Zij zat zelf in de drugshandel en wanneer mensen niet betaalden, dreigde zij ,,zijn'' Joegoslaven op hen af te sturen.