Gaarkeuken Amsterdam weer open

De Keuken van 1870, de laatste volksgaarkeuken van Amsterdam, gaat begin volgend jaar weer open. Grandcafé en theater Pompoen gaat de volkskeuken exploiteren. De komende maanden wordt het eethuis grondig verbouwd en ingericht in zijn oorspronkelijke stijl van eind negentiende eeuw.

Eerlijk, Hollands eten, daarvoor ging je naar de De Keuken van 1870 aan het Spui in Amsterdam. Hollandser kon het niet. Pontificaal figureerden op het menu: de bal gehakt, het sudderlapje en de rookworst. Maar anno 2000 trok de keuken vooral oudere, alleenstaande mannen aan van het licht verslonste soort, een enkele studenten en soms een verdwaalde toerist. De doelgroep was grotendeels verdampt in de hitte van de welvaart. Gebleven was slechts de romantische behoefte aan een Bommeliaanse hap.

De dreigende sluiting bracht een aantal beter bedeelde en vooral bekendere burgers in actie. Eerlijker eten bestond niet, dacht toute Amsterdam en liet zien hoe het groot kon zijn om iets kleins te behouden. De inzamelingsactie leverde 230.000 euro op en de keuken leek gered, tot medio december vorig jaar. Toen werd het personeel van de gaarkeuken en masse ontslagen. Personeel en de bedrijfsleiding hadden jarenlang gefraudeerd. Een tiende van de omzet verdween in hun zakken.

De eigenaar, de Vereniging tot Instandhouding van Volksgaarkeukens, heeft het pand nu verkocht aan het aangrenzende café Pompoen.

Pompoen gaat de gaarkeuken voor ten minste vijftien jaar exploiteren. Volgens de statuten zullen er gezonde en goede maaltijden worden verstrekt tegen een zo laag mogelijke prijs. Maar ,,Eene portie Erwtensoep voor 10 Centen'' zoals in 1870 de minder bedeelde burger werd voorgezet, zit er niet meer in.