Column

Enge Ferry

Het is onrustig in Het Gooi. Erg onrustig zelfs. Je ziet dagelijks zakenmannen, huisvrouwen en min of meer Bekende Nederlanders in paniek over de Larense Brink, de Blaricumse Torenlaan en door de Naardense Marktstraat schieten. Op zich is het een erg komisch gezicht om het opgejaagde wild te zien vluchten. Voor de vaste terrasjongens van de Larense café's Het Bonte Paard en Mauve is het puur genieten en ook de klanten van het Blaricumse café Moeke Spijkstra kunnen hun lol niet op. Op de raarste momenten zetten Patty Brard, Willeke Alberti en Corry Brokken het op een radeloos lopen. Ze schieten steegjes in of verdwijnen vliegensvlug in stinkende vuilcontainers. Hoe het komt? Door de bejaarde Ferry Hoogendijk. Hoe ouder, hoe gekker. Iedereen die Ferry tegenkomt wordt door hem gepolst om toe te treden tot zijn tanende politieke partijtje. Niemand is veilig. Opeens staat hij naast je te slissen. Of je de politiek in wilt? De partij ontwikkelt zich volgens Ferry tot een fijne club heldere denkers. Veel jongens uit de onroerendgoedsector. Dus veel schuine bakken.

Ferry is meedogenloos. Er zijn al buren die hem een straatverbod willen laten opleggen. Zo bang zijn ze voor hem. Hij staat zomaar opeens als een roodborstje op hun raam te tikken, belt 's nachts op of komt, vermomd als meteropnemer, hun kapitale huizen binnen. Zelfs de van een echte liefdesbaby zwangere Wendy en de wanhopige Xander hebben hun voorgenomen droomhuwelijk met een slechte smoes af moeten zeggen. Ze waren doodsbang dat enge Ferry op een gegeven moment spontaan uit de bruidstaart zou springen en de aanwezigen, voor het merendeel soapsterretjes op SBS-niveau, zou gaan vragen om staatssecretaris te worden. Of nog erger: partijleider van deze club van fijnbesnaarde types. Enge Ferry jaagt en tot nu toe zonder veel succes. Alleen zijn langdurig werkloze buurman Heinsbroek is er ingetuind. Hoewel die achteraf erg ontevreden is. Ferry had namelijk beloofd dat Fiona de Vilder er ook bij zou komen en dat de broer van Fiona de honderdveertig miljoen euro van Heinsbroek professioneel zou gaan beleggen. Maar Fiona, die jaren in het schoolmelkcomité van de peuterspeelzaal heeft gezeten, werd door Balkenende te licht bevonden. Ferry wil wel dat iedereen weet dat Fiona, die ooit de feestcommissie van de Larensche Mixed Hockeyclub zeer succesvol geleid heeft, zelf is teruggetreden. Ze is dus niet vierkant uitgelachen door Jan Peter. Integendeel. Jan Peter was zeer teleurgesteld dat Fiona het niet deed. Ze had een naam opgebouwd. Ze was een zeer succesvolle klaarover op een van de drukste Blaricumse kruispunten geweest en vond het baantje van staatssecretaris beneden haar stand. Dus moet Ferry weer rennen en jagen en nogmaals: het levert leuke beelden op.

Afgelopen woensdag zat ik in de oude binnenstad van Florence te eten en werd ook daar kostelijk vermaakt. Mooi weer, goed voedsel en af en toe een zigeunermuziekje. Het leukste waren de rennende tasjesnegers. Dat zijn die illegale Afrikanen, die bij de Ponte Vecchio rommel staan te verkopen. Overdag worden ze gedoogd, maar 's avonds mag de politie graag opeens met een auto verschijnen en dan zetten de panieknegers het op een radeloos lopen. Ze rennen met hun handel over straat en schieten een voor de politieauto te nauwe steeg in. De agenten hebben er duidelijk lol in, de negers vinden het ook een leuk verzetje en wij, domme kortebroektoeristen, genieten met volle teugen. In ons land kennen we, behalve in het Gooi, deze beelden nog niet. Maar dat zal snel veranderen. In Amsterdam is sinds kort een officieel bedelverbod van kracht. Bedelen mag niet meer. Maar wie houdt de bedelaar tegen? Dat lukt alleen een razende politieauto, die de sloebers over het Damrak en Rokin gaat jagen. Het is een leuk verzetje. En nu de economische groei stagneert, de huizenprijzen kelderen en de werkloosheid stijgt, zal het aantal bedelaars ook dramatisch toenemen. Dat levert leuke beelden op. Verder heeft de regering nog wat broekriem aantrekkende maatregelen genomen en die zorgen ook weer voor duizenden bedelaars. En dan nog de aangekondigde jacht op illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers. Kortom: volgend jaar blijf ik lekker thuis.