Den Haag verbood onterecht demonstratie tegen Akihito

De gemeente Den Haag heeft de stichting Japanse Ereschulden (SJE) twee jaar geleden ten onrechte een demonstratieverbod opgelegd. Dat heeft de Haagse Adviescommissie bezwaarschriften bepaald.

De stichting wilde op 24 mei 2000 demonstreren op het Plein in Den Haag, waar de Japanse keizer Akihito in gezelschap van koningin Beatrix voorbij kwam. De Indische Nederlanders willen financiële compensatie voor het oorlogsleed dat Japan hun in interneringskampen heeft berokkend. De gemeente Den Haag besloot een week voor het staatsbezoek dat SJE niet in de nabijheid van de keizer mocht demonstreren. Bovendien werd bepaald dat SJE zich met maximaal vijftig personen op het Plein mocht verzamelen. Die verboden waren volgens de commissie in strijd met het grondwettelijk recht van vergadering en betoging.

In het besluit werd het de demonstranten bovendien verboden spandoeken en kleding te dragen met de tekst `Pay your debts'. Dat verbod was volgens de commissie in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

SJE neemt geen genoegen met de uitspraak van de commissie en eist dat de Haagse burgemeester Deetman persoonlijk zijn verontschuldigingen aanbiedt. De stichting wil daarvoor desnoods naar de rechter stappen, zoals ze eerder deed in Leiden en Rotterdam. Deetman was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar. De gemeente heeft SJE wel excuses aangeboden voor het overschrijden van de termijn waarbinnen op het bezwaarschrift had moeten worden beslist.

Keizer Akihito deed in mei 2000 ook Rotterdam, Leiden en Apeldoorn aan. Ook daar probeerden de autoriteiten te voorkomen dat de betogers in het zicht van de keizer en de camera's kwamen. ,,Maar in Den Haag werd dit op de meest hinderlijke wijze afgedwongen'', aldus SJE woordvoerder Bouman. De gemeente Apeldoorn erkende begin 2001 het de stichting ,,op verzoek van de koningin'' te hebben verboden in het zicht van de camera's te demonstreren. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zegt niets te weten over een eventueel soortgelijk verzoek aan de Haagse burgemeester.

Volgens Bouman heeft de koningin hem op haar nieuwjaarsreceptie van 2000 verteld dat er haar veel aan gelegen was dat het staatsbezoek waardig zou verlopen.