De week

ZONDER WEERGA was het geweest. Weet u nog? De invoering van de euro, een operatie van napoleontische allure. Vlekkeloos verlopen. Wellink tevreden. Zalm glunderend. Eurobiljetten de wasmachine niet overleefd? U mocht ze komen ruilen bij De Nederlandsche Bank.

Zij komen zeker niet in het café, doen geen boodschappen. Heel Nederland weet dat het door de winkelier, de kroegbaas, de eethuizen opgelicht wordt, behalve Zalm en Wellink. Met het dubbele van wat later door Wellink als `prijsopdrijvend effect' werd genoemd – toen 0,7 procentpunt – zijn de detailhandelsprijzen gestegen. Het viel Wellink niet mee. En Zalm? Heeft de Zalmnorm eigenlijk wel bestaan?

Zijn offensief

om de verkiezingen te winnen noemde bondskanselier Schröder de `grote sprong voorwaarts'. Nog voordat de personeelschef van Volkswagen zou komen vertellen hoe de Duitse werkloosheid volgens diens commissie omlaag kan, loofde Schröder het commissierapport. De Grote Sprong Voorwaarts? Is zijn historisch besef zo gering dat hij niet weet van de mensen die door de grootste massamoordenaar aller tijden, Mao, over de kling zijn gejaagd door diens wanhoopsdaad.

In China zakt

de hightech-industrie, de op twee na grootste ter wereld, dramatisch in. De investeringen in netwerken door de Chinese telecombedrijven zijn gekelderd. Vergeleken met de onstuimige groei vorig jaar stagneert de verkoop van pc's. Daarmee dreigt buitenlandse investeerders een reusachtige ontsnappingsmarkt voor de eigen, kwijnende technologiewereld te ontvallen.

De Chinese staatshuishouding staat al op springen. En nog zijn deze ontwikkelingen in de beurskoersen niet verdisconteerd. China de laatste bubble, die de wereldeconomie de nekslag geeft?

Of wordt het

toch Brazilië, dat eveneens sterke papieren heeft om van de bijna-recessie een mondiale depressie te maken? De real keldert. Beleggers ontvluchten het land. Het IMF staat met zijn megalening van 30 miljard dollar, die rust op de markten moest brengen, voor schut.

President Bush houdt met peptalk de moed erin. Wij zijn de beste ondernemers, de beste boeren, de beste arbeiders ter wereld, wij hebben de beste technologie, want wij zijn Amerikanen, zei hij. 't Zal best. De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, is minder gerust geworden op economisch herstel van de Verenigde Staten.

Nog nooit hebben

in Amerika zoveel ondernemingen uitstel van betaling aangevraagd als dit jaar. Daaronder reuzenoplichters als Enron en, eerlijk is eerlijk, in de wereld van de oplichterij een klasse apart, Worldcom. US Airways is voorlopig de laatste die om uitstel van betaling vroeg, United Airlines dreigt ermee.

Van de 700 ondernemingen voor wie afgelopen woensdag de deadline verstreek om onder ede aan de Amerikaanse beurstoezichthouder te verklaren dat hun boekhouding deugt, hebben bijna 200 niets van zich laten horen. Druk druk druk met het uitdokteren soms hoe zij de aandeelhouder `het' zullen vertellen?

Intussen schijnen

Nederlandse ondernemingen met een Amerikaanse beursnotering niet te beseffen wat hun aan anti-zwendelmaatregelen in de VS boven het hoofd hangt. Ach ja.

Duitse ondernemingen wel. Die hebben fel geprotesteerd tegen de `eenzijdige' Amerikaanse politiek en bij Eurocommissaris Bolkestein aangedrongen op actie. Die had naar Amerika al een brief gestuurd. Beste George?

De NS heeft

een nieuwe president-directeur. De topman van Stork, die daar na `een verschil van mening' en talloze reorganisaties vertrok. Van treinen heeft de nieuwe topman geen verstand. Hij zet bij de NS een traditie voort.

De NS wil de treinkaartjes flink duurder maken. Dit jaar is dat niet gebeurd wegens `tegenvallende kwaliteit van de dienstverlening'. Maar die vertoont nu een `opgaande lijn'. Is dat vanuit een peilloos dieptepunt te meten dan?

In Rotterdam

heeft de politie wijkposten gesloten die pas waren geopend. Onder het motto `meer blauw op straat'.

De Amsterdamse politie heeft alsnog toegegeven dat de rooskleurige daling van de misdaad zich overal in Amsterdam behalve in het centrum heeft voorgedaan. Wat maakt het nou uit waar je beroofd wordt, zei de politie. Steden zonder weerga.