Congo bereikt ook vredesakkoord met Oeganda

Congo en Oeganda hebben een akkoord gesloten over terugtrekking van Oegandese troepen uit het noordwesten van Congo. In ruil zal Congo de grens tussen beide landen versterken. De Congolese president Joseph Kabila en zijn Oegandese collega Yoweri Museveni moeten het akkoord nog ondertekenen.

De Oegandese troepen trokken vier jaar geleden naar Congo, om daar de Congolese rebellengroep RCD te steunen bij hun poging toenmalig president Laurent-Désiré Kabila af te zetten. De Oegandese minister van Buitenlandse Zaken, James Wapakabulo, zei nog dit weekeinde het bevel tot terugtrekking te zullen geven, met uitzondering van een klein contingent dat de rust moet bewaren in de noordelijke stad Bunia. Daar werden vorig weekeinde bij rellen tussen twee stammen zeker negentig mensen gedood.

Waarnemers zien de stap van Oeganda als een signaal dat het Oegandese leger in eigen land harder zal gaan optreden tegen het Verzetsleger van de Lieve Heer (LRA), dat de afgelopen weken aanvallen uitvoerde in Noord-Oeganda, kinderen ontvoerde en burgers afslachtte. Vorige week viel het LRA een VN-vluchtelingenkamp aan en doodde 55 mensen.

Met het akkoord tussen Oeganda en Congo lijkt vrede in Congo en in de regio steeds dichterbij te komen. Twee weken geleden bereikte Congo een vredesakkoord met buurland Rwanda, dat toezegde zijn troepenmacht van naar schatting 30.000 man uit Congo terug te trekken. Ook Zimbabwe, dat samen met Angola en Namibië het bewind van de Kabila's verdedigde, kondigde begin deze week aan 12.000 soldaten terug te trekken.

Het conflict begon in 1998 en deelde Congo de facto in drieën tussen regeringstroepen, opstandelingen en door Oeganda gesteunde rebellen. De zes strijdende landen bereikten in 1999 het zogenoemde Lusaka-akkoord, dat terugtrekking voorstelde. Omdat de RCD-rebellen dit akkoord nooit tekenden, achtten de andere partijen zich er niet aan gebonden. Ook nu heeft Kabila de steun van het RCD nodig om een eind te maken aan de interne oorlog. (AP, Reuters)