Boulami verbetert wereldrecord steeple

Brahim Boulami heeft gisteravond bij de Golden League-atletiekwedstrijden in Zürich zijn eigen wereldrecord op de 3.000 meter steeple verbeterd. De atleet uit Marokko kwam tot 7.53,17. Dat was ruim twee seconden sneller dan Boulami's vorige toptijd, vorig jaar gerealiseerd in Brussel: 7.55,28. Zijn recordrace leverde hem gisteren een premie van 50.000 euro op.

Simon Vroemen eindigde in het Letzigrand-stadion als achtste in 8.18,94. ,,Het viel niet mee me na het EK weer op te laden'', zei de Nederlander na afloop van de race.

De 33-jarige atleet uit Delft, onlangs bij de Europese titelstrijd in München goed voor de zilveren medaille, wist dat Boulami hard zou lopen en liet bewust de kopgroep gaan, zo verklaarde hij naderhand. In de laatste ronde passeerde hij de Spanjaard Antonio Jiminez, die hem in de EK-finale enkele centimeters voor de finish voorbij snelde.

Vroemen moest in Zwitserland wel een andere Europeaan voor zich dulden, de Fransman Bon Tahri die uiteindelijk als zesde over de streep ging. Vroemen: ,,Twee ronden voor het einde wist ik al dat hij mijn Europese record niet kon verbeteren. Dat stelde me gerust. Ik wil graag als recordhouder overwinteren. Dat helpt bij het afsluiten van nieuwe sponsorcontracten.''

Vroemen scherpte vorige maand bij de Golden League-wedstrijd in Monaco het Europees record op de 3.000 meter steeple chase aan tot 8.06,91, en verbeterde daarmee de achttien jaar oude toptijd van de Fransman Joseph Mahmoud, die op 24 augustus 1984 in Brussel tot 8.07,62 kwam.

Opmerkelijk was gisteren het optreden van de op de steeple normaliter sterke Kenianen, die in Zürich geen antwoord hadden op de 30-jarige Boulami. Stephen Cherono werd weliswaar tweede, maar moest wel bijna acht seconden toegeven op de winnende tijd van de Noord-Afrikaan.

Arnoud Okken eindigde in de B-race over de 800 meter als zesde in 1.45,65. De atleet uit Arnhem, vijfde bij de EK op deze afstand, zag de Keniaan Wilfred Bungei winnen in 1.43,64. Okken: ,,De `haas' ging sneller dan was afgesproken. Dat merkte ik te laat. Vervolgens heb ik iets te hard versneld. Dat brak me in de laatste ronde op.''

Gabriela Szabo verbeterde op de 1.500 meter de beste wereldtijd van dit seizoen met eenhonderdste van een seconde tot 3.58,78. Bij de EK verloor de olympisch kampioene uit Roemenië nog van de relatief onbekende Turkse Süreyya Ayhan.