Besmet debat

Elsbeth Etty is boos, laat zij ons weten in 'Besmet Debat' (Z, 10 augustus), en daarbij is zij, denk ik, ook nogal in de war.

De moord op Pim Fortuyn heeft elk debat verknoeid, schrijft zij, en het evenwicht in de samenleving verstoord. Dat kan volgens haar alleen worden hersteld via een herwaardering van de verdraagzaamheid en een door niets belemmerde democratische meningsvorming.

Etty illustreert deze nobele voornemens met een door niets belemmerde rancuneuze tirade tegen de LPF, tegen politici of leden daarvan, en ook, plotsklaps, tegen Jaap Blokker.

,,Gebrek aan democratisch benul, jaloezie op alles wat niet te koop is, leugenachtige figuren, paranoïde oproepen, kwaadwilligheid, nepotisme.'' Het gaat van dik hout.

Verdraagzaam? Nou, nee. Democratische meningsvorming beoefent Etty dan verder door vermeende meningen van Maas (`afkeer van gestudeerde mensen') kwiek aan de hele LPF toe te schrijven, met wonderlijke stellingnames over links en onafhankelijk en rechts, en een werkelijk ridicule cri de coeur over ,,cultuur, smaak, kennis, geestelijke bagage, alles wat de PvdA met stank voor dank voor iedereen nastreefde.'' Werkelijk? Wie moeten alle kiezers, die zo smakeloos, maar toch democratisch, op andere partijen hebben gestemd, dankbaar zijn? Melkert? Van der Ploeg? Netelenbos? Pronk?

Etty moet nog maar een paar weken met vakantie uitwaaien, dan maakt de boosheid misschien weer plaats voor de rede.

    • D. F. Rijkels