Baxter zet eerste stap op weg naar eerherstel

Skiër Alain Baxter heeft het beroep tegen de schorsing van drie maanden, opgelegd door de internationale federatie (FIS), gewonnen. De Schot werd eerder gestraft wegens gebruik van doping. Volgens het internationaal sporttribunaal in Lausanne had de FIS de schorsing niet mogen uitspreken, na eerst te hebben toegegeven dat de atleet het betreffende middel (amfetaminen) onbewust tot zich had genomen.

Baxter werd begin dit jaar betrapt bij de Olympische Winterspelen van Salt Lake City. Als eerste Brit won hij een medaille (brons op de slalom) bij het skiën. Hij moest na de positieve test zijn plak evenwel inleveren.

Baxter heeft altijd beweerd dat het middel via een neusspray, gekocht in Salt Lake, in zijn lichaam is gekomen. Volgens het sporttribunaal mag Baxter met onmiddellijke ingang weer in actie komen. Zelf sprak hij gisteren van ,,een eerste stap op weg naar eerherstel''. Baxter wil nu ook zijn medaille terug.

De Italiaanse wielrenner Stefano Garzelli hoopt op eenzelfde uitspraak van het sporttribunaal, nu ook hij beroep heeft aangetekend tegen zijn schorsing wegens dopinggebruik. De voormalige winnaar van de Ronde van Italië kreeg de straf voor een positieve dopingcontrole in mei. Hij werd voor twee jaar uitgesloten, waarvan negen maanden effectief.

,,Een schandalig uitspraak'', aldus Garzelli. ,,Zeker wanneer je kijkt welke straffen andere wielerfederaties voor zo'n geval uitspreken. Deze ongelijke behandeling kan ik niet accepteren.''

Garzelli, die rijdt op een Zwitserse licentie, moest na de negende etappe van de Giro vertrekken. In zijn urine vond het laboratorium sporen van vochtafdrijvend middel dat doping kan maskeren. Garzelli won de Giro d'Italia in 2000. Dit jaar bezette hij de tweede plaats in het klassement toen hij uit de ronde werd gezet.

De 97 uitgevoerde dopingtesten rond de Europese kampioenschappen atletiek in München zijn negatief uitgevallen. Tijdens het toernooi, dat zondag werd afgesloten, zijn in totaal 85 urinemonsters afgenomen. (SID/Reuters)