Barrières voor supporter

Wie in het weekend in een spontane opwelling besluit naar een wedstrijd in het betaalde voetbal te gaan, moet eerst weten of de toegang tot het stadion `vrij' is, of dat er allerlei beperkingen gelden.

Eén van de maatregelen tegen het voetbalvandalisme is de clubcard, die het de spontane voetbalsupporter onmogelijk maakt een wedstrijd bij te wonen. Bij een wedstrijd waaraan volgens de club en de lokale autoriteiten een risico op rellen zit kunnen alleen kaarten worden gekocht door mensen die in het bezit zijn van een clubcard. Bij de aanschaf van die kaart is legitimatie verplicht.

De Eerste Divisie is meestal geen probleem. Wie gisteren naar wedstrijd Emmen-Sparta ging kon bij de kassa gewoon betalen en doorlopen.

Maar wanneer is de toegang vrij, en wanneer niet? De KNVB heeft geen standaard-antwoord meer sinds een commissie onder leiding van de Tilburgse burgemeester Johan Stekelenburg enkele jaren geleden adviseerde dat clubs, gemeenten, politie en justitie lokaal moeten bepalen wat de beste strategie is per wedstrijd. Omdat de risico's op rellen bij elke wedstrijd anders zijn. Bij Ajax-Utrecht worden nu eenmaal meer problemen verwacht dan bij Veendam tegen MVV. Het is een kwestie van navragen: volgens Teletekst is voor het bijwonen van RKC-De Graafschap (18 augustus) geen clubcard verplicht, bij NEC-AZ (23 augustus) wel.

In de Eredivisie lijkt het probleem van het al dan niet ,,spontane bezoek'' zich overigens zelf op te lossen. Komend seizoen hebben bijna een kwart miljoen mensen een seizoenkaart. De stadions van clubs als Heerenveen en PSV zijn nagenoeg het hele seizoen uitverkocht. Dat geldt vermoedelijk ook voor De Graafschap en RBC. Maar ook bij Ajax en Feyenoord (beide stadions beschikken over 50.000 stoelen) zal het naar verwachting regelmatig dringen worden.