Anoniem

Uit overwegingen van piëteit zal ik de namen maar niet noemen van het koppel dat op de tweede plaats belandde in de eindrangschikking van de open paren uit de Scheveningse Bridgeweek. Als u de gebeurtenissen op onderstaand spel bekijkt, begrijpt u waarom. De namen van de winnaars krijgt u natuurlijk wel: de internationals Jan Jansma en Huub Bertens. Zij maakten hun favorietenrol waar, hoewel hun voorsprong op de runners maar één procent bedroeg. Het anonieme paar zal met tranen in de ogen terugdenken aan spel nummer dertien (hoe kan het ook anders) waarop voor hun het toernooi in feite werd beslist:

N/Allen

♠ H 10 2

♡ 8 7

♦ 9 6

♣ B 10 9 7 5 3

♠ B 7 3

♠ A V

♡ H B 9

♡ A V 6 5 4

♦ V 10 8 7 3

♦ A B 4

♣ 4 2

♣ A V 6

♠ 9 8 6 5 4

♡ 10 3 2

♦ H 5 2

♣ H 8

Het is een aardige 6♡ in OW. Bijna altijd was oost de leider en alleen na een troefstart vanuit zuid moet de leider kiezen op welke heren hij gaat snijden. Onze anonieme oost zat `maar' in 4♡. Zuid zat Sjoert Brink, een groot en grillig talent. Als misschien wel de beste jeugdspeler van Nederland komt hij zichzelf af en toe tegen bij het vinden van partners en teams. Komt wel goed, teams zonder hem doen het altijd slechter en het realiteitsgehalte van zijn babbels stijgt met de dag.

Brink startte met troef voor de negen op tafel. De leider incasseerde eerst ♡H en liet toen ♦10 razen, door iedereen vlot gedoken. De leider speelde vervolgens ruiten naar de boer en die kaart nam Brink uiteraard wel. Hij speelde prima troef terug voor de boer in de dummy en nu was de leider in grote problemen omdat de ruitens blokkeerden. De snit op ♠H zou hem nog steeds tien slagen opleveren, maar hij verkoos op ♣H te snijden. Brink nam de vrouw speelde klaveren terug en de leider bleef met een klaveren en een schoppenverliezer zitten. Vier harten min één was geen geweldig resultaat, temeer daar een aantal paren 6♡ had uitgeboden en gemaakt. Overigens had de leider, nota bene een speler uit de Meesterklasse, het op het laatst nog steeds kunnen maken omdat hij noord in een zwarte ingooidwang had kunnen manoeuvreren.