Wandelpassen in de maat van Beethoven

Han Reiziger programmeert het Uitgast Festival in Lelystad. Het biedt dit weekend klassiek, jazz, salsa, én een muzikale natuurwandeling.

Tussen ruisende bomen en ver buiten de woonwijken ligt het Natuurpark Lelystad. Hier heerst rust, slechts verstoord door de klagende roep van een met uitsterven bedreigde vogel of het knagen van de Aziatische klauwotter. Het Natuurpark Lelystad ontstond in de jaren zeventig uit een samenwerking tussen de IJsselmeerpolders en Artis, om sommige diersoorten meer de ruimte te kunnen geven dan in Amsterdam mogelijk was. Dit weekend is het natuurpark speelterrein van het jaarlijkse Uitgast Festival. Het omvat negentien gratis toegankelijke concerten op zaterdag en zondag, die werden geprogrammeerd door Han Reiziger, de voormalig presentator van het tv-programma `Reiziger in muziek'. Er is jazz door de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans, folk door de Ierse zangeres Niamh Parsons, blaasmuziek door de Harmonie St. Michaël uit Thorn en er klinkt muziek van Kurt Weill als opmaat tot Cubaanse son. Han Reiziger: ,,Ik heb erg mijn best gedaan een divers programma samen te stellen. Anders wordt het saai, zeker in zo'n rustig natuurpark. En het zoeken naar contrasten maakte het programmeren ook leuk. Inhoudelijk ben ik volledig uitgegaan van wat ik zelf leuk vind.''

Als `extra aardigheidje' voegde Reiziger een natuurwandeling door het park toe, waarvoor hij een audiotour met passende muziek samenstelde en insprak. De ongeveer een uur durende wandeling begint met Beethovens Zesde symfonie Pastorale, waarbij de wandelpas zich ongemerkt aanpast aan Beethovens maat. ,,Ik heb de wandeling eerst `voorgelopen', en toen schoten er vanzelf al muzikale ideeën door mijn hoofd'', lacht Reiziger. ,,Beethoven, Scarlatti, Andriessen. Maar andere fragmenten heb ik echt moeten zoeken in het radioarchief.''

Er vliegen wilde ganzen over het natuurpark als Reiziger op de band op kabbeltoon verhaalt van de poldergeschiedenis. Met Debussy lopen we naar de vogelschuilhut, die de kans biedt om onder het genot van een deeltje uit Roussels Danse au bord de l'eau meerkoeten en futen te observeren. ,,Rustiek is dit plekje'', merkt Reiziger terecht op. Zo rustiek zelfs, dat zich in de hut op deze stille wandelochtend een minnekozend mensenpaar heeft genesteld. We vervolgen dus snel onze route naar de plek in het park waar ooit de bodem van het IJsselmeer was, en waar nu een beverbassin ligt. ,,Zuiderzee, zuiderzee, ouwe trouwe blauwe zee, jij verdwijnt met je wel en wee!'' zingt Louis Davids op een opname uit 1933.

Bevers zijn er overigens niet te zien, maar dat wordt gecompenseerd door een kudde zeer levendige Chinese Pater Davidsherten.Ook de vogels op Messiaens Abime des oiseaux zijn schaars. Reiziger: ,,Oorspronkelijk had ik hier in de bandopname een luistermoment ingelast, maar toen bleek dat er in augustus nauwelijks vogels zijn!''

De wandeling door het Natuurpark kan op zondag tussen half elf en half zes worden gemaakt. ,,Het risico is dat het dan erg druk is, en dat de muziek van het hoofdpodium misschien ook verder in het park te horen is'', zegt Reiziger. ,,Dat zou jammer zijn, maar gelukkig blijft de audiotour waarschijnlijk na het festival beschikbaar. Voor oudere mensen als ik is het een prachtwandeling. Een uurtje, dat haal ik net.''

Uitgast festival Lelystad: 17/8 van 20 tot 23 uur en 18/8 van 11 tot 18 uur. Informatie: www.uitgast.nl of (06) 108 238 99.