VS geven Egypte niet meer steun

De Verenigde Staten hebben Egypte gisteren te verstaan gegeven dat het land niet hoeft te rekenen op extra financiële hulp wanneer de regering van president Hosni Mubarak niets onderneemt tegen de opsluiting van een prominente Egyptisch-Amerikaanse mensenrechtenactivist.

Volgens een woordvoerder van Nationale Veiligheidsraad is de veroordeling vorige maand van Saadeddin Ibrahim tot een gevangenisstraf van zeven jaar ,,een kwestie die opgelost dient te worden''. Om die boodschap kracht bij te zetten heeft de Amerikaanse president George Bush zijn Egyptische collega Mubarak persoonlijk van het standpunt op de hoogte gebracht.

De Egyptische regering heeft boos gereageerd op de Amerikaanse uitspraken. ,,Egypte wenst niet onder druk te worden gezet en zal zich niet onder druk laten zaten. Dat weet iedereen'', zei de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Maher vandaag.

Jaarlijks geeft Washington Egypte 1,9 miljard dollar aan financiële hulp. Het grootste deel van dat bedrag, ruim 1,3 miljard dollar, is bestemd voor de financiering van de Egyptische defensie. Daartoe hebben de Verenigde Staten zich verplicht onder een regeling die in 1978 tijden het Egyptisch-Israëlisch vredesoverleg in het Amerikaanse Camp David werd overeengekomen. Egypte heeft om een extra 130 miljoen dollar aan financiële steun gevraagd omdat het Amerikaanse Congres zich heeft uitgesproken voor een bijdrage van tweehonderd miljoen dollar aan Israël in de strijd tegen het Palestijnse terrorisme.

Washington acht dat na de recente veroordeling van de democratische activist Ibrahim niet gepast. ,,Egypte is een belangrijk vriend en bondgenoot'', zei Witte Huis-woordvoerder Sean McCormack. ,,[Maar] de Verenigde Staten hebben hun grote verontrusting uitgesproken over deze zaak [van Ibrahim]. Als een vriend en bondgenoot komen we onze Camp David-verplichtingen na, maar op dit moment overwegen we geen extra fondsen.''

De opsluiting van Ibrahim, die leiding gaf aan een centrum ter bevordering van het democratisch bestel en de mensenrechten, is tevens veroordeeld door de Europese Unie.