Veiling KPNQwest levert veel geld op

De veiling van de eigendommen van het failliete telecombedrijf KPNQwest heeft twee keer zo veel opgebracht als verwacht. Veilinghuis Troostwijk haalde anderhalf miljoen euro binnen voor de curatoren van KPNQwest.

,,Pure gekte'', verklaart de woordvoerder van Troostwijk de hoge opbrengst. ,,Mensen hebben zich door emotie mee laten slepen. Ze boden 500 euro voor een papierversnipperaar die in de winkel 200 euro kost. En dat alleen maar omdat er een sticker van KPNQwest op is geplakt.''

Op de veiling werd de volledige inboedel van het hoofdkantoor van KPNQwest in Hoofddorp verkocht. De pracht en praal van het failliete bedrijf trok tijdens de kijkdagen duizenden bezoekers. Computers, bureaus en telefoons, maar ook emmers, magnetrons en een fitnessruimte stonden in het gebouw tentoongesteld, alsof het een museum was.

De veiling was voor veel mensen een dagje uit. ,,Er waren gezinnen met baby's en opa's en oma's. De veilingmeester heeft wel tien keer de regels moeten uitleggen'', zegt de woordvoerder. ,,De veilingmeester heeft ze natuurlijk ook flink opgezweept. Je krijgt een soort IKEA-effect: het lijkt goedkoop, maar dat valt uiteindelijk best tegen.''

De opbrengst van de veiling gaat naar de schuldeisers van KPNQwest. De schulden van het telecombedrijf, dat het snelste en grootste datanetwerk van Europa bezat, liepen begin dit jaar hard op toen zowel de banken als moederbedrijven KPN en Qwest het bedrijf lieten vallen. KPNQwest vroeg in mei surseance aan en werd een week later failliet verklaard. Een groot deel van de veilingopbrengst gaat naar de belastingdienst.