Van de kat was niet veel meer over

Twee honden zitten vast in een asiel. Ze worden verdacht van de moord op zeven katten.

De Goudse wijk Goverwelle, een tien jaar oude nieuwbouwwijk, is doorgaans een toonbeeld van rust. Volgens bewoner Johan van Yperen is het een van de kinderrijkste buurten van Nederland, met ,,aardige jongens en meisjes, die normaal doen en leuk spelen''. Behalve veel kinderen telt Goverwelle ook veel katten, weet een bewoonster van de Bloklandpolderstraat. ,,Alleen, het worden er wel steeds minder''.

Afgelopen zondagochtend zat ze op de bank met het keukenraam open toen ze het ijselijke gegil hoorde van een kat. De bewoonster, zelf bezitster van drie poezen, sprong op, stoof naar buiten en kreeg een ,,hartverzakking'', zegt ze zelf. ,,Ik wist niet wat ik zag. Bij de parkeerplaats stonden twee honden te vechten om één kat. Een grote bouvier hield het beest stevig tussen zijn kaken geklemd, terwijl een kleine Jack Russell er aan stond te plukken en te trekken.'' Van wie de kat was, weet ze niet.

De vrouw, die anoniem wil blijven (,,de baas van die beesten hoeft niet te weten wie ik ben'') had de honden al vaker los zien lopen, altijd met zijn tweeën. Het was nog niet eenvoudig om de dieren te vangen, meldt Cassandra Lemmens van de dierenambulance. Een medewerker van de dienst moest zich met zijn volle gewicht op de Jack Russell storten om het beest aangelijnd te krijgen. Daarna ging hij met de hond naar de grote bouvier, die zich gewillig liet meevoeren. De politie heeft de dieren in beslag genomen.

Van de kat was ,,niet veel meer over'', vertelt getuige Esmée van 11. Ze sloeg het drama samen met haar vriendinnen Fabienne (14) en Michele (10) gade. ,,Het beest was helemaal dun, er zat geen vorm meer in.'' De kat had zijn rug gebroken en is intussen ge-euthanaseerd. Later die dag zijn in de buurt nog twee dode katten gevonden.

Een snelle inventarisatie van de meldingen van de afgelopen maanden heeft de dierenambulance inmiddels geleerd dat er veel meer katten worden vermist in Goverwelle, zo'n veertig in totaal. Van zeven dieren is het lichaam in de wijk gevonden. Omdat er geen centrale registratie is, was het hoge aantal nog niemand opgevallen, verklaart Lemmens de stilte tot nu toe. Volgens de politie hebben verschillende kattenbezitters aangifte gedaan.

De eigenaars van de honden hebben inmiddels afstand gedaan van hun huisdieren. Volgens de buurtbewoners gaat het om een echtpaar dat weinig met de honden ophad en de verzorging overliet aan hun zoon van ongeveer 15 jaar. De dieren zijn naar een asiel gebracht. Volgens een medewerkster is de Jack Russell de hoofddader. ,,De bouvier is al elf jaar en loopt kreupel. Die krijgt echt geen kat te pakken.'' Van haar hoeven de honden niet te boeten. ,,Een hond heeft een jachtinstinct. Er zijn er zat die mollen grijpen. Waarom dan geen kat?'' Het lot van de honden ligt in handen van justitie.