Uitmarkt mikt op serieuzer publiek

De Uitmarkt, het evenement bij de opening van het culturele seizoen, wordt volgend weekend voor de 25ste keer gehouden. De organisatie hoopt dit jaar ,,de meer serieuze bezoeker duidelijker en beter te bedienen'', aldus directeur Michiel Buchel van het Amsterdams Uit Buro. De laatste jaren is de Uitmarkt naar zijn zeggen steeds meer overstroomd door ,,dagjesmensen die zelden een theater of museum bezoeken'', waardoor de echt geïnteresseerde bezoekers enigszins in het gedrang zijn gekomen.

Net als vorig jaar vindt de Uitmarkt plaats op het Museumplein (buiten) en rondom het Leidseplein (binnenlocaties). Tot dusver rouleerde men langs drie plekken (Museumplein, Nes/Dam en Amstel) die elk eens in de drie jaar werden aangedaan. Door de voorbereidingen voor de Noord-Zuidlijn is het nu echter te lastig de Uitmarkt in het centrum van de stad te houden, zegt Buchel.

In de stadsdeelraad Oud-Zuid is het afgelopen jaar besloten geen vergunningen meer te verlenen voor manifestaties op het Museumplein, wegens de schade aan het gras. Maar voor de Uitmarkt wordt vooralsnog een uitzondering gemaakt. Ook heeft het AUB zich met succes verzet tegen de suggestie om het gras te beschermen door het leggen van matten of planken vloeren op het plein. ,,Dat zou de sfeer niet ten goede komen'', aldus Buchel. Wel wordt de vijver op het plein, net als vorig jaar, voorzien van een dansvloer. De deelraad en het centrale stadsbestuur ruziën nog over de vraag wie na afloop voor de schade opdraait.

Door de verscherpte veiligheidseisen, die de overheid na de cafébrand in Volendam heeft opgelegd aan alle openbare gebouwen, zullen de deelnemende theaters en musea dit jaar waarschijnlijk eerder hun deuren moeten sluiten als het er te vol dreigt te raken. In één geval wordt voor het eerst een toegangsprijs (twee euro) geheven: bij het nieuwe initiatief van enkele toneelgroepen om in de theaters Bellevue, Nieuwe de la Mar en Stadsschouwburg volledige voorstellingen te spelen. ,,Dat wordt een serieuze presentatie'', zegt Titus Muizelaar van Toneelgroep Amsterdam. ,,We hebben geen bezwaar tegen de gezelligheidsfactor, maar die moet niet overheersen.''

Door de nieuwe Tabakswet moest één van de twee hoofdsponsors van de Uitmarkt, British American Tobacco (Barclay), zich terugtrekken. Het gat in de begroting is gedicht door de VandenEnde Foundation en de Stichting Doen.

De 25ste Uitmarkt wordt vrijdagavond 23 augustus geopend met oud en nieuw amusement. De zaterdagavond is ingeruimd voor dans. Het Nationale Ballet is te zien op het Museumplein en ook live op televisie, daarnaast onder meer het Scapino Ballet en Krisztina de Châtel. De afsluiting, op zondagavond 25 augustus, is in handen van het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van de toekomstige chefdirigent Yakov Kreizberg. Op het programma staat onder meer de Ouverture 1812 van Tsjaikovski, met versterking van een kanon en een extra fanfareorkest.