Uit het niets naar de top

Het televisienieuws laat zich vanavond voorspellen. Geblondeerde vrouwen en mannen met wollen bakkebaarden branden kaarsjes aan de poort van Graceland, Memphis. Misschien dat SBS6 er langer bij stilstaat dan 2Vandaag, maar niemand zal de verleiding kunnen weerstaan. Vijfentwintig jaar na zijn dood leeft Elvis Presley nog altijd voort – zulk soort zinnetjes.

En het is nog waar ook. Elvis verdient nog altijd 38 miljoen euro per jaar, zijn A little less conversation staat bovenaan de Amerikaanse en Engelse hitparades en het is nog altijd voorpaginanieuws als zijn dochter trouwt (deze week met filmster Nicholas Cage).

De rest van de avond hoeven we niet te voorspellen, die is op Elvis geprogrammeerd. Er zijn films, documentaires, er is die ene toepasselijke aflevering van Single Luck die wordt herhaald (I remember Elvis Presley) en Helmut Lotti vergrijpt zich aan Suspicious minds en andere Elvis-songs. Wie flink doorzapt zal voortdurend dezelfde beelden tegenkomen, want in de documentaires worden scènes uit de films getoond, in Single Luck fragmenten uit de documentaires en we zijn natuurlijk allemaal benieuwd of Lotti het zal wagen een gouden riem om te gespen en daarboven al zijn knoopjes open te laten.

Het wonderlijke van de beeldgeschiedenis van de voormalige en toekomstige koning van rock & roll is dat speelfilm en documentaire inwisselbaar zijn. Waar gaat Jailhouse Rock over? Over een rocker die uit het niets de top bereikt, daar vergeet wat ook weer echt belangrijk was en het zich net op tijd bewust wordt. En waar gaat de documentaire This is Elvis over? Over een rocker die vanuit het niets de top bereikt, vergeet wat echt belangrijk is en het zich pas bewust wordt als het al te laat is.

Blijft fascinerend om te zien, gevallen helden. De gave jongen die brandt van ambities, geëlektriseerd door zijn eigen muziek, en die eindigt als de logge zanger die zich op het podium door een lijfeigene sjaaltjes laat omhangen om ze vervolgens, doordrenkt met Zijn Zweet, in het publiek te werpen. Voor dat verhaal zie This is Elvis (1981), een wonderlijk, meedogend mengelmoesje van fictie en documentaire, met nagespeelde scenes uit Elvis' jeugd. Het is direct bij de eerste beelden smullen, als de Elvis der laatste dagen, vet als een walrus, zijn huis binnenwankelt en de bediende hem vraagt: ,,Mr P., zal ik wat sandwiches voor u klaarmaken?'' ,,Graag, Pauline.''

O.a.: Single Luck, Jailhouse Rock, This is Elvis, Ned.3, 19.32; V8, 20.30u en 22.25u.