Sympathiek, maar ...

... ineffectief. Zo noemde president Wellink van De Nederlandsche Bank vorige week het plan van minister Heinsbroek van Economische Zaken om de economie te stimuleren met het vervroegd afschaffen van de onroerendezaakbelasting en van het kwartje van Kok.

`Sympathiek' moet hier worden gelezen als: ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar niet erg doordacht. Britten, met hun ingebouwde gevoel voor understatement, zouden de toevoeging `ineffectief' weggelaten hebben. Want in hun taalcultuur zou het woord sympathiek al genoeg zijn geweest.

Wellinks optreden in het televisieprogramma Nova krijgt niet één, maar twee staartjes. Het eerste staartje is terug te vinden in de schriftelijke vragen aan minister van Financiën Hoogervorst die het LPF-Kamerlid Van der Velden maandag indiende. De beroepshalve geruststellende houding van de bankpresident over het inflatoire effect van de euro, het andere onderwerp waarover Wellink zich uitsprak, werd kennelijk iets te veel van het goede. ,,Is de minister met mij van mening'', vraagt Van der Velden zich schriftelijk af, ,,dat de onderschatting van het prijsopdrijvend effect van invoering van de euro door de President van De Nederlandsche Bank en zijn nonchalante houding daarover, ook gevolgen moet hebben voor zijn positie?''

Staartje twee is de opkomst van het woord `sympathiek'. Want hoe omschreef Heinsbroeks woordvoerder dinsdag namens de minister het plan van staatssecretaris Van Eijck van Financiën om het spaarloon te laten vrijvallen, zo de burger contanten in de portemonnee te geven en de economie een duwtje in de rug te geven?

Als sympathiek, maar niet erg effectief.

Nog even en het begint te lijken op de introductie van het woordje `bekwaam' uit de fameuze oudejaarsconferentie van Wim Kan van 1976, ten tijde van het toen demissionaire kabinet-Den Uyl. Wie en wat daarna `bekwaam' werd genoemd had reden tot zorg. Wie en wat nu sympathiek genoemd wordt ook? Het woensdag geopenbaarde plan van de krant Het Parool om uit Perscombinatie Meulenhoff (PCM) te stappen, bijvoorbeeld. En de karakterisering van de mens Aad Veenman, waarvan dinsdag eerst bekend werd dat hij weg moest als topman van Stork, en een paar uur later dat hij de nieuwe baas wordt van de Nederlandse Spoorwegen. De spoorwegen zelf trachten het sympathieke tij inmiddels te keren, met de deze week uitgelekte introductie van nóg een nieuw idee: een tariefsverhoging van 8 procent. Eindelijk eens een onsympathiek plan.

En dus ongetwijfeld effectief.

    • Maarten Schinkel