Scapino Ballet

In het interview van Kester Freriks met Nicolaas Wijnberg in het Cultureel Supplement van 9 augustus zegt Wijnberg over een door hem bijgewoonde en vernietigend beoordeelde Shakespeare-voorstelling die hij in 1944 zag: ,,Dan kwam een ballerina van het Scapino Ballet op – zij was de beste want zij was de enige die op pointes kon dansen.'' Die bewering klopt niet, het is toch algemeen bekend dat het Scapino Ballet na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Dit op initiatief van mensen, waaronder Hans Snoek en nota bene Wijnberg zelf, die tijdens de oorlog niet mochten of wilden werken. Nu wordt door die tekst gesuggereerd dat het Scapino Ballet voor de bezettende macht optrad. Wijnberg spreekt over een publiek van moffen, landwachters, SS-ers en Duitse officieren. Dit is heel kwetsend, kwalijk en verdrietig.