Papierfabriek Norske Skog Parenco schrapt 125 banen

Papierfabriek Norske Skog Parenco in Renkum wil 125 van de 690 arbeidsplaatsen schrappen. De reorganisatie is volgens de directie nodig omdat de markt voor papier is ingezakt. Norske Skog, de op twee na grootste producent van publicatiepapier ter wereld, produceert in Renkum jaarlijks zo'n 430.000 ton papier. Het gaat hierbij om papier voor kranten, magazines en folders. Door onder meer prijsstijgingen van de kosten en concentraties in de uitgeverswereld behaalde het bedrijf de afgelopen jaren marginale winsten. Alleen in 2001, toen de papierprijs fors steeg, waren de resultaten naar wens. Dit jaar wordt volgens een woordvoerder met verlies afgesloten. De vraag naar krantenpapier in Europa is in de eerste zes maanden van dit jaar met 8 procent afgenomen. Ook de vraag naar glanzend papier daalde licht.

De aangekondige banenreductie moet de kosten terugdringen en de productiviteit verhogen. Norske Skog Parenco wil de reorganisatie onder druk van de huidige economische omstandigheden op korte termijn doorvoeren. ,,We hopen voor 2003 klaar te zijn'', aldus een woordvoerder. De vakbond De Unie denkt dat om die reden gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn. ,,Met alleen natuurlijk verloop red je het niet'', zegt bestuurder J. Kapteijn. Norske Skog wil zich niet uitlaten over het aantal gedwongen ontslagen. Niet alleen bij de productieafdelingen, ook bij de ondersteunende diensten worden banen geschrapt.

Norske Skog nam Parenco eind vorig jaar over van het Duitse familieconcern Haindl. De reorganisatie staat volgens de directie los van de overname. Begin 2001 waren er al plannen voor een personeelsreductie, maar deze werden vooruitgeschoven in verband met de voorgenomen overname. Vakbondsbestuurder Kapteijn ziet wel degelijk een relatie tussen de aangekondigde reorganisatie en de wisseling van eigenaar. Kapteijn: ,,Een familieconcern stelt ook wel rendementseisen, maar heeft meer oog voor de belangen van het personeel''. Als voorbeeld noemt hij de verkoop van Haindl aan Norske Skog. Haindl stelde 1 procent van de overnamesom ter beschikking aan het personeel. Voor sommige personeelsleden betekende dit een eenmalige uitkering van zo'n 10.000 gulden. De personeelsleden zijn gisteravond ingelicht over de reorganisatie. De directie van Norske Skog wil in overleg met de ondernemingsraad en vakbonden een sociaal plan opstellen.

Ook bij de verlieslijdende papierfabriek Meerssen & Palm in Meerssen vallen ontslagen. Zestig van de driehonderd arbeidsplaatsen verdwijnen. Ongeveer 35 werknemers zullen gedwongen worden ontslagen. Van tijdelijke krachten en uitzendwerkers wordt het contract niet verlengd.