Ophef over `menselijk schild'

Het gebruiken van Palestijnse burgers als `menselijke schilden' door het Israëlische bezettingsleger, heeft in Israël zeer scherpe kritiek uitgelokt. ,,Kunnen we nog lager zinken'', vroeg Yael Dayan, dochter van de beroemde Israëlische generaal Moshe Dayan en lid van de Knesset, zich vanmorgen in een radiovraaggesprek af.

Ook de populaire krant Ma'ariv merkt op dat het Israëlische leger met dergelijke praktijken oorlogsmisdaden begaat. Israëlische militairen die zich op dit glibberige pad begeven, moeten er volgens deze krant rekening mee houden dat ze voor het Internationale Strafhof in Den Haag kunnen worden gedaagd.

Aanleiding voor deze uitspraken is de dood deze week van een 19-jarige Palestijn die door soldaten werd gedwongen op de deur te kloppen van een gezochte Hamas-terrorist, Naser Jarrar. Tijdens de schietpartij die daarop volgde, werd de jongen doodgeschoten. Het is niet duidelijk of hij door Israëlische soldaten of Palestijnen werd gedood.

Naser Jarrar werd vervolgens opgeroepen om uit het omsingelde huis te komen. Toen hij daar geen gehoor aan gaf, werd hij door een bulldozer van het leger onder het puin van zijn huis begraven. Volgens Israël bereidde de Hamas-terrorist een aanslag voor.

Israëlische militairen zeggen dat het gebruiken van buren (nohal sjagen) bij militaire operaties levens van Israëlische soldaten spaart. De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem meent echter dat de verdediging van het leven van soldaten de plicht is van het leger en niet die van (Palestijnse) burgers. B'Tselem zegt dat het leger Palestijnse burgers dwingt te onderzoeken of er in huizen explosieven zijn geplaatst. Ook worden Palestijnen gedwongen in huizen te staan die door Israëlische militairen zijn bezet, om te voorkomen dat de soldaten door Palestijnse strijders worden beschoten. Palestijnse burgers zouden volgens de organisatie ook regelmatig als `menselijk schild' voor Israëlische troepen moeten uitlopen.

De organisatie plaatste vandaag een advertentie in de krant Ha'aretz met een tekst waarin de dood van de 19-jarige Palestijn in dezelfde woorden wordt omschreven als wanneer soldaten sneuvelen: ,,Hij viel bij het nakomen van zijn plicht''.