Nasdaq stopt met Japanse tak

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq sluit haar Japanse filiaal. Per 15 oktober neemt de Osaka Securities Exchange (OSE) het verlieslijdende onderdeel over. Dat heeft Nasdaq vandaag bekendgemaakt. De Amerikanen hebben een belang van 43 procent in Nasdaq Japan.

De Nasdaq is in grootte de tweede effectenbeurs van de Verenigde Staten (na Wall Street). Nasdaq Japan boekte vorig jaar een verlies van ruim 44 miljoen dollar. De ongeveer honderd bedrijven met een notering aan Nasdaq Japan blijven genoteerd bij OSE's nieuwe `Japan New Market'.

Eerder deze week gaf Nasdaq al aan nog deze maand meer duidelijkheid te verschaffen over de plannen voor de noodlijdende Japanse divisie.

Nasdaq Japan ging twee jaar geleden van start. Ook hier zitten de aandelenkoersen echter al lange tijd in het slop. Nadat de internetluchtbel uit elkaar was gespat, hebben nieuwe technologiebedrijven moeite om het hoofd boven water te houden en wagen nog maar weinige een gang naar de beurs.

De overige aandelen van Nasdaq Japan zijn in handen van de Japanse internetinvesteerder Softbank (43 procent) en een aantal banken.

Het sluiten van de Japanse tak doorkruist de ambities van de Amerikanen om een wereldwijde effectenmarkt te creëren die 24 uur per dag doordraait.

In Europa heeft de technologiebeurs nog wel een voet aan de grond. Vorig jaar nam Nasdaq een belang van 58 procent in de Brusselse Easdaq, maar dat heeft nog niet veel opgeleverd.

Plannen om samen met de effectenbeurzen in Londen en Frankfurt een beurs voor technologiefondsen te beginnen, mislukten. Dit voorjaar gingen geruchten dat Nasdaq de London Stock Exchange (LSE) zelf wilde overnemen. Daarvan is sindsdien niets meer vernomen.