Nabestaanden 11/9 eisen vergoeding

Zeker 600 familieleden van de slachtoffers van de aanslagen op New York en Washington van 11 september vorig jaar, hebben gisteren een claim van 116 biljoen dollar ingediend tegen onder meer Saoedische functionarissen, banken en charitatieve instellingen.

Zij worden ervan beschuldigd het Al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden, het vermeende brein achter de aanslagen, te hebben gefinancierd.

De 258 pagina's tellende aanklacht beschuldigt de gedaagden van omkoping, nalatigheid, samenzwering en verantwoordelijkheid voor de dood van meer dan 3.000 mensen. Onder de tientallen aangeklaagden bevinden zich onder andere de regering van Soedan, zeven banken, acht islamitische organisaties en drie Saoedische prinsen. Advocaat Ron Motley verklaarde namens de nabestaanden dat het geld vooral uit middelen moet komen die de verdachten in de Verenigde Staten bezitten. Motley zei dat de eisers, die zich Families United to Bankrupt Terrorism noemen, ook instanties hebben aangeklaagd waarvan de toegoeden nog niet zijn bevroren.

Volgens Irene Spina, wier dochter omkwam in het World Trade Center, gaat het ,,niet om het geld''. ,,We willen wraak. We kunnen niets anders doen.'' Matt Sellito, vader van Matthew Carmen Sellito, meent dat dit ,,het juiste is'' om te doen. ,,We zullen hen verslaan'', aldus Sellito.

De regering van Saoedi-Arabië heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. Eerder ontkende Saoedi-Arabië iedere relatie tussen Saoedische functionarissen en Al-Qaeda, en werd het staatsburgerschap van terroristenleider Bin Laden ingetrokken.

Door functionarissen en instellingen in Saoedi-Arabië verantwoordelijk te stellen voor de aanslagen, negeren de klagers het diplomatieke optreden van de regering-Bush. Hoewel vijftien van de negentien vliegtuigkapers afkomstig waren uit Saoedi-Arabië, heeft de Amerikaanse regering de Saoedische autoriteiten niet beschuldigd van de aanslagen, om een samenwerking te kunnen opbouwen in de oorlog tegen terrorisme. Vorige week noemde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud Al-Faisal, de relatie tussen beide landen net zo solide als vóór de aanslagen.

De uit vijftien punten bestaande aanklacht is opgesteld naar het voorbeeld van een aanklacht tegen Libië waarbij de nabestaanden van de 270 mensen die in 1988 omkwamen toen een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie werd opgeblazen, een schadevergoeding eisen.

De VS zal waarschijnlijk volgende week bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een verzoek indienen om een deel van de bevroren rekeningen van 200 vermeende geldschieters van Al-Qaeda op te heffen. Hiermee moet het leven van deze mensen makkelijker worden gemaakt. De ontwerpresolutie van de VS komt na klachten van de verdachten dat zij niet langer hun huur en eten konden betalen. Ook de tegoeden van stichtingen kunnen worden ontdooid, zodat zij hun advocaten kunnen betalen.

Eergisteren besloot de Amerikaanse vereniging van brandbestrijders IAFF unaniem de nationale herdenking van omgekomen leden van de brandweer op 11 september te boycotten, zo meldt de Amerikaanse zender CNN. Het besluit is een antwoord op de afwijzing van president Bush over te gaan tot het uitkeren van 340 miljoen dollar om brandweerafdelingen te financieren.