Morcheeba is grappig maar niet subtiel

Morcheeba kwam ooit voort uit de Engelse triphop-stroming. Maar anders dan de grondleggers – Portishead, Massive Attack – die weinig van zich laten horen, is Morcheeba erg actief, en hoe. Op het erfgoed van de werkelijk grote geesten bouwden deze handige popjongens een imperium waarin concerten steevast uitverkocht raken en platen goed verkopen.

De groep rond zangeres Skye Edwards en de broers Godfrey heeft de duistere triphop inmiddels aangekleed met rockelementen zoals gitaar en prominente drums. De duisternis is verdwenen, daarvoor in de plaats is een open rockgeluid gekomen. Skye's uitgetrokken zanglijnen met koerende slotakkoorden suggereren nog iets van de nachtclubdiva die ze wellicht ooit wilde worden. Maar ook zij heeft zich de gewoonten van de doorgewinterde festivalact eigen gemaakt: uitbundig heen en weer lopen, het publiek laten meezingen, gul glimlachen.

Zo stond ze gisteravond in het volle Paradiso. Klein, kaalgeschoren en in een zwarte doorkijkjurk, zong Edwards de hoogtepunten uit het Morcheeba-repertoire zoals Trigger Hippie, Who Can You Trust? en het nieuwe Sao Paulo. Het publiek laafde zich aan de zwoele ritmes en de kabbelende melodieën. Behalve Skye waren er vijf muzikanten, waaronder een dj die een onduidelijke functie vervulde temidden van de overheersende gitaren en drums. Er waren mooie momenten, als de uiteenlopende klanken op een verfijnde manier in elkaar pasten en niemand de kans kreeg er bovenuit te steken. Zoals op de nieuwe cd Charango ook een paar transparante muziekstukken staan die doen verlangen naar een subtielere Morcheeba-stijl.

Nu overheersten de galm op Skye's stem en de effecten van een enkel orgel en zware gitaarakkoorden. Tijdens het concert maakte de bandleden opmerkingen over hallucinerende paddestoelen die hun werk begonnen te doen, en ze hadden veel lol toen Skye zei: ,,Je moest twee paddestoelen nemen, niet twee zákjes!''. Morcheeba heeft mischien gevoel voor humor, maar iets belangrijkers ontbreekt: een ziel.

Concert: Morcheeba. Gehoord: 15/8 Paradiso, Amsterdam.