Mechanische kokkelvisserij in Waddenzee mag

Er kan weer mechanisch worden gevist op kokkels in de Waddenzee. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald. De Waddenvereniging had bezwaar gemaakt tegen een vergunning die kokkelvissers voor dit jaar hadden gekregen van ex-staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuur en Visserij, waarop de visserij werd geschorst. De Raad van State heeft nu een verzoek van de kokkelvissers gehonoreerd om de schorsing ongedaan te maken. Volgens de Waddenvereniging zijn er te weinig kokkels. Bovendien richten de machines langdurende schade aan de bodem aan en verhongeren er eidereenden. De Raad van State stelt dat er ,,geen eenduidige conclusies'' zijn getrokken over de oorzaak van deze sterfte. Ook is niet gebleken dat de visserij onherstelbare schade toebrengt aan de bodem.