Kosovaren en KFOR slaags

In het westen van Kosovo zijn gisteren soldaten van de vredesmacht KFOR slaags geraakt met demonstrerende Kosovaren, die protesteerden tegen de arrestatie van voormalige leden van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Bij de rellen vielen tientallen gewonden.

Spaanse KFOR-soldaten werden bij de betoging in de stad Decani in het westen van Kosovo bekogeld met stenen toen ze probeerden de menigte te verspreiden. De soldaten werden daarbij geholpen door leden van de VN-politiemacht. De demonstranten werden uiteindelijk met traansgas en rubberkogels uiteengejaagd. De betoging was tevoren aangevraagd en ook toegestaan, maar volgens het VN-bestuur in Kosovo hielden de betogers zich niet aan de afspraak dat de hoofdweg naar Djakovica niet zou worden geblokkeerd.

Bij de rellen vielen meer dan vijftig gewonden, onder wie elf leden van de VN-politie en één KFOR-soldaat. Van de demonstranten die verwondingen opliepen moesten er drie in het ziekenhuis blijven. De internationale politie arresteerde 23 demonstranten. Drie van hen werden nog gisterten vrijgelaten, de anderen bleven in hechtenis.

Het was de eerste keer dat een demonstratie tegen het beleid van het VN-bestuur in Kosovo op geweld uitliep. In de aanvankelijk goede betrekkingen tussen het VN-bestuur en KFOR enerzijds en de Kosovaren anderzijds lijkt snel de klad te komen nu de vredesmacht KFOR steeds vaker overgaat tot arrestatie van voormalige leden van het UÇK die wegens uiteenlopende vergrijpen worden aangehouden. Daarbij gaat KFOR te werk volgens het motto van de onlangs aangetreden VN-bestuurder in Kosovo, de Duitser Michael Steiner, dat nu eenmaal niemand boven de wet staat. De Kosovaren zijn vooral boos over de aanhouding, afgelopen zondag, van de vroegere UÇK-commandant van Podujevo en omstreken, Rrustem Mustafa alias Commandant Remi, die wordt beschuldigd van ontvoering, foltering en moord in vijf gevallen. Ook een aanklacht tegen de ex-UÇK-commandant Haradinaj – nu leider van de derde politieke partij van Kosovo – heeft onder de Kosovaren kwaad bloed gezet. De arrestanten hebben in veel gevallen bij de bevolking van Kosovo een heldenstatus.