Koers Vivendi neemt snoekduik

Voor de derde achtereenvolgende dag is de koers van het Franse mediabedrijf Vivendi scherp gedaald. Het aandeel verloor vanochtend op de beurs van Parijs bijna 16 procent van zijn waarde, tot de laagste koers ooit. Op woensdag en donderdag ging er al respectievelijk 11 en 25 procent van de beurswaarde in rook op. Directe aanleiding vanochtend was een somber analistenrapport van Deutsche Bank, een van de schuldeisers van het bedrijf. De analist van Deutsche Bank kan het zich naar eigen zeggen niet langer veroorloven een koopaanbeveling te geven voor een bedrijf dat ,,binnen twee maanden insolvabel kan worden verklaard en waarvan we geen zicht hebben op de toekomstige structuur en toekomst van het bedrijf''.

De halvering van Vivendi's koers in drie beursdagen is ook veroorzaakt door de bekendgemaakte miljardenverliezen en de waarschuwingen van kredietbeoordelaars. Vivendi werd onder de deze zomer ontslagen topman Messier omgevormd van nutsbedrijf tot mediaconglomeraat. Het bedrijf dreigt nu te bezwijken onder een enorme schuldenlast. Daarmee zou opnieuw – na het Duitse Kirch Media – een groot Europees mediabedrijf ten onder gaan. De Franse beursindex CAC40 verloor vanochtend 7 punten op 3.368.

In Amsterdam was er aanmerkelijk minder commotie op de handelsvloer. Rond het middaguur noteerden de meeste beursfondsen hoger. De AEX-index klom met 2 punten naar 366. Grootste stijger was wederom automatiseringsbedrijf Getroni17 dat iets opkrabbelt van de koersdreun die het de afgelopen weken heeft gekregen. Na de publicatie van de halfjaarcijfers gisteren steeg het aandeel met 16 procent naar 95 eurocent. Vanochtend klom het wederom met 16 procent naar 1,10 euro per aandeel.

Vitamineproducent Numico steeg met 3 procent naar 18,75 euro. Gisteren werd het beursfonds zwaar gestraft voor tegenvallende halfjaarcijfers.

Bij de minder verhandelde aandelen was er een opmerkelijke stijging (22 procent naar 1,10 euro) van de aandelen Pharming. Het Leidse biotechbedrijf verraste vrijdag door een winst te presenteren. Het verwacht in september de surseance te kunnen beëindigen.

De koers van ingenieursbureau Fugro bleef vrijwel onveranderd rond 53,80 euro na publicatie van de halfjaarcijfers. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de Amerikaanse inflatie.