Kinderen nog steeds gewild in kameelraces

De Verenigde Arabische Emiraten gaan optreden tegen kindjockeys. Maar vooralsnog gaat het smokkelen van kinderen gewoon door.

Hoe jonger, kleiner en lichter de kinderen zijn, des te beter is het. Hun angstgeschreeuw jaagt de beesten nog meer op hol. Dat is precies de bedoeling: vastgebonden op de rug van een kameel moeten de kinderen kameelraces winnen. Volgens mensenrechtenorganisaties worden maandelijks gemiddeld dertig Pakistaanse kinderen ontvoerd of door familieleden verkocht om als kamelenjockey te worden opgeleid. De meesten worden naar de Verenigde Arabische Emiraten gesmokkeld, waar het kameelracen een populaire sport is. In Bangladesh zouden jaarlijks 7.000 jongetjes verdwijnen. Ook in andere arme Aziatische landen vallen kinderen ten prooi aan handelaren.

Afgelopen zondag werden vijf Pakistaanse kinderen in de leeftijd van drie tot negen jaar behoed voor een toekomst als kameeljockey in de Golfstaten. Hun ontvoerders, twee vrouwen en een man, werden in de stad Taftan aan de Pakistaans-Iraanse grens aangehouden. Volgens hen was het de bedoeling de kinderen naar Dubai te smokkelen.

Vorige maand werden op het vliegveld van Islamabad een man en een vrouw betrapt. Ze deden zich voor als de ouders van vijf kinderen, met wie ze op het punt stonden te vertrekken. En begin deze maand werden twee kameeljockeys gered toen een man bij de Pakistaanse ambassade in Abu Dhabi de paspoorten van de jongens wilde vernieuwen. De twee kinderen waren al jaren geleden uit Pakistan ontvoerd.

Volgens de voorzitter van de Pakistaanse mensenrechtenorganisatie Lawyers for Human Rights and Legal Aid, Zia Ahmad Awan, gebeurt het regelmatig dat kinderen tijdens de races gewond raken of zelfs om het leven komen. Het inzetten van kindjockeys is in de Verenigde Arabische Emiraten officieel al langer verboden. Maar volgens Zia Ahmad Awan en andere critici is er in de praktijk tot dusver onvoldoende tegen opgetreden.

Twee weken geleden kondigden de Verenigde Arabische Emiraten daarom een verscherping van de wet aan. Vanaf september staan er straffen op de deelname van kinderen aan kameelraces, die jonger zijn dan vijftien en lichter zijn dan 45 kilo.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Sjeik Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, die tevens voorzitter is van de federatie voor kameelraces in de Emiraten (ECRF), zijn de eigenaren van kameelfokkerijen verantwoordelijk voor de naleving van de nieuwe maatregelen. Ook moeten zij zorg dragen voor de repatriëring van huidige kindjockeys, die vaak een training van vier maanden ondergaan. Overtredingen worden bestraft met een boete, uitsluiting van de races of een gevangenisstraf. Het nieuwe race-seizoen begint in oktober.