Het duurt nog wel een paar jaar

Het aanbod van huurwoningen sluit slecht aan op de vraag. In de vier grote steden is de wachttijd opgelopen tot gemiddeld acht jaar, zo maakte de vereniging van woningcorporaties Aedes eerder deze week bekend. Maar ook in kleinere provincieplaatsen moeten huurders soms jaren wachten op een ander huis. Volgens Aedes stagneert de doorstroming doordat koopwoningen voor veel starters onbetaalbaar zijn en duurdere huurwoningen veelal ontbreken. Maar ook de huisregels van de corporaties spelen een rol. Wie staan er in de file op de woningmarkt en waar wonen ze nu?

Geen gas en geen toilet

Naam: Frank Willers

Wachttijd: twee maanden

Woont nu: in caravan

Zo zie je nog eens wat van de wereld. Frank Willers (57) lacht er een beetje om. In juni, toen hij uit zijn huis in Rotterdam is gezet, woonde hij in een camper in Noord-Brabant. Toen hij daar ook uit moest, week hij uit naar een camping in Heerenveen, waar hij voorlopig in een caravan van kennissen zit.

Willers woonde als onderhuurder in een klein maar goedkoop huisje in Rotterdam. Totdat zijn verhuurster hem, tegen de afspraken in, in mei vertelde dat de huur over een maand zou worden stopgezet. Willers stapte naar de woningbouwvereniging om vervangende woonruimte te krijgen.

Aardig zijn en veel zoete broodjes bakken, was zijn tactiek. Willers: ,,Maar ik moest me inschrijven als woningzoekende en kwam op de grote hoop terecht. `Binnen een paar jaar heeft u wel wat gevonden', zeiden ze.'' Hij kwam niet in aanmerking voor een urgente plaats op de lijst.

,,Als een idioot'' is hij gaan zoeken. Hij reageerde op leegstaande huizen in de woonkrant van de woningbouwverenigingen, belde achter advertenties in het blaadje viavia aan en zette zelf advertenties. Ook ging Willers op zoek naar een huis in Utrecht, Amsterdam of Den Haag. Zonder resultaat. ,,Op ieder huis dat vrijkomt, reageren tientallen mensen. Ik sta nog niet zo lang ingeschreven bij de woningbouwvereniging, dus ik ben voorlopig kansloos.''

Inschrijven bij commerciële bureaus heeft geen zin, zegt Willers. ,,Daar vind je geen huis onder de 400 euro, dat kan ik met mijn uitkering niet betalen.''

Voorlopig zit Willers voor 180 euro per maand in de kleine caravan van zijn kennissen. Er zal iets moeten gebeuren, zegt hij. Hij heeft geen gas en toilet en het badhok op de camping gaat 's avonds dicht. ,,Ik ben een stadsmens, ik wil per se in één van de grote steden wonen. Zo'n camping is echt een voorlopige oplossing.''