Het duurt nog wel een paar jaar

Het aanbod van huurwoningen sluit slecht aan op de vraag. In de vier grote steden is de wachttijd opgelopen tot gemiddeld acht jaar, zo maakte de vereniging van woningcorporaties Aedes eerder deze week bekend. Maar ook in kleinere provincieplaatsen moeten huurders soms jaren wachten op een ander huis. Volgens Aedes stagneert de doorstroming doordat koopwoningen voor veel starters onbetaalbaar zijn en duurdere huurwoningen veelal ontbreken. Maar ook de huisregels van de corporaties spelen een rol. Wie staan er in de file op de woningmarkt en waar wonen ze nu?

Vijf kamers is echt te veel

Naam: L. Herklots

Wachttijd: vier jaar

Woont nu: te ruim

Mevrouw L. Herklots (82) staat meer dan vier jaar ingeschreven bij een Haagse woningcorporatie omdat ze kleiner wil gaan wonen. Niet omdat ze nu te duur woont, maar omdat ze graag een huis wil dat beter past bij haar leeftijd. Elke week vult zij de coupon in het woningkrantje in, maar tot nu toe zonder resultaat. ,,Als ik gereageerd heb, hoor ik er nooit meer iets van.''

Ruim 42 jaar woont mevrouw Herklots in haar oude huurwoning in de Haagse Bloemen- en Bomenbuurt. Maar het gaat niet langer, vindt zij. Het huis is met vijf kamers, een ruime badkamer én een grote keuken veel te groot voor haar alleen. Eén kamer in het huis is op slot, die gebruikt zij alleen voor de opslag van spulletjes die ze niet meer nodig heeft. De tuin is overwoekerd met brandnetels. ,,Bovendien heeft het huis geen centrale verwarming. Dat wordt 's winters op mijn leeftijd echt vervelend, merk ik.''

Aan echt onderhoud komt Herklots niet meer toe. ,,Er wordt nog maar weinig aan het pand gedaan. Die aftakeling is zielig voor het huis, want ik heb hier met heel veel plezier gewoond.''

Ze wil verhuizen, maar reageert alleen op woningen in de wijk Waldeck, even verderop. Daar wonen haar neven en nichten. ,,Ik wil alles zelf kunnen doen, maar vind het fijn als er familie in de buurt is.''

Ze heeft maar weinig eisen. Een huis van twee, drie kamers zou ideaal zijn. Zolang ze niet te veel trappen hoeft te klimmen, is het prima voor haar. Maar voor een woning in Waldeck komt zij maar niet in aanmerking, al reageert zij steevast als er iets te huur is.

Herklots: ,,`U kunt nog wel tig jaar wachten', zei een mevrouw bij de woningcorporatie.'' Volgens haar zit er iets anders achter. ,,Ze willen geen oudere dame in hun huurwoning hebben. Ze denken: die oude taart hoort niet in een huurwoning, maar in een bejaardentehuis.''