Het duurt nog wel een paar jaar

Het aanbod van huurwoningen sluit slecht aan op de vraag. In de vier grote steden is de wachttijd opgelopen tot gemiddeld acht jaar, zo maakte de vereniging van woningcorporaties Aedes eerder deze week bekend. Maar ook in kleinere provincieplaatsen moeten huurders soms jaren wachten op een ander huis. Volgens Aedes stagneert de doorstroming doordat koopwoningen voor veel starters onbetaalbaar zijn en duurdere huurwoningen veelal ontbreken. Maar ook de huisregels van de corporaties spelen een rol. Wie staan er in de file op de woningmarkt en waar wonen ze nu?

Eens wil je het huis uit

Naam: Anjo Jol

Wachttijd: twee jaar

Woont nu: bij ouders

Postbode Anjo Jol (26) is geboren en getogen in Noord-Scharwoude, in de Noord-Hollandse gemeente Langedijk. Hij brengt er de post rond en heeft er zijn tennisvereniging. Daarom blijft hij het liefst in Langedijk wonen, ook nu hij graag het ouderlijk huis wil verlaten. Sinds twee jaar is hij op zoek naar een huurhuis. Maar die zijn schaars. ,,Ik heb me al voor meer dan 150 woningen ingeschreven, ook in Alkmaar en Heerhugowaard, maar zonder resultaat. Dat is soms behoorlijk frustrerend.''

Niet dat hij en zijn ouders elkaar in de weg zitten. ,,Ik heb het thuis nog hartstikke naar mijn zin en mijn ouders zeggen ook: neem rustig de tijd. Maar je wilt toch een keer op jezelf.'' Nauwgezet spit hij de regionale kranten en de tweewekelijkse woningkrant door. ,,Ik heb net nog gekeken. Alleen vierkamerwoningen en groter. Daar kom ik als alleenstaande niet voor in aanmerking.'' Bij de woningbouwcorporatie kan hij zich iedere twee weken voor drie woningen inschrijven. Leeftijd, urgentie en inschrijvingsduur bepalen hoe hoog iemand op de toewijzingslijst komt. Als alleenstaande starter kan Jol achter in de rij aansluiten. En ook het inkomen beperkt de keuze. ,,Soms zie ik een leuk huis, maar mag ik er niet op inschrijven omdat ik te veel verdien.''

Om zich heen hoort hij soortgelijke verhalen. ,,Het is echt een groot probleem.'' Hij put hoop uit het feit dat hij soms vrij hoog op een lijst wordt ingedeeld. ,,Als ik voor een huis gegadigde nummer vijftien ben, is dat al heel wat. Maar daar heb ik niets aan, want nummer één gaat meestal gewoon op het aanbod in.'' Uitzicht op een snelle oplossing heeft Jol niet. ,,Als het lukt om binnen nu en een jaar een huis te hebben, spring ik een gat in de lucht. Maar dat zou een mazzeltje zijn. De woningbouwcorporatie heeft al gezegd dat ik niet raar moet opkijken als het nog twee jaar duurt.''