Griet met saffraansaus

Als ik in de vitrine bij de vishandelaar griet zie liggen, hoef ik echt niet lang na te denken. Die koop ik meteen. Griet behoort namelijk tot mijn favoriete vissoorten. Het vlees is mooi stevig en heerlijk verfijnd van smaak en wordt niet voor niets vaak met het visvlees van tarbot vergeleken. Griet en tarbot behoren ook tot dezelfde familie, maar in tegenstelling tot tarbot heeft griet geen knobbels op de huid maar wel schubben. Ik heb voor dit recept voor 2 personen moten griet met vel en graten, en niet gefileerd, gekocht. De graten houden de vis mooi in vorm en geven extra smaak. Het vel voorkomt dat het vlees tijdens het grilleren uitdroogt en wanneer het mooi krokant gegrild is, betekent dat voor liefhebbers nog eens extra genieten.

Doe de visbouillon in een kleine pan op een hoog vuur en laat de bouillon tot circa 1 deciliter inkoken. Roer er het saffraanpoeder of de verkruimelde saffraandraadjes door. Giet er de slagroom bij en breng het geheel weer aan de kook. Laat op een middelhoog vuur inkoken tot de saus dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Proef de saus en breng hem op smaak met zout en peper. Zet de pan op een vlamverspreider en houd de saus warm op een laag vuur. U kunt de saus naar wens van tevoren maken en dan vlak voor het serveren opwarmen.

Leg de stukken griet op een rooster in een grillpan (bekleed de pan met aluminiumfolie om later het schoonmaken te vergemakkelijken). Vet beide kanten van de vis licht in met olijfolie en bestrooi de stukken vis met zout en peper. Schik de takjes verse tijm onder en op de vis. Zet de vis 6 tot 8 minuten onder een hete grill, of tot het vel mooi goudbruin is geworden. Keer de stukken vis om en grilleer de tweede kant nog 2 tot 3 minuten, of tot de vis gaar is. U kunt de vis eerst fileren, de filets dan op voorverwarmde borden leggen en er wat saus over scheppen, of de vis zo uit de grill serveren en er de saus apart bij geven.