Frisia Zout mag tot 2013 boren bij Harlingen

Zoutwinningsbedrijf Frisia Zout mag tot 2013 zout winnen in een nieuw gebied onder Harlingen. Het ministerie van Economische Zaken heeft dit goedgekeurd.

Er mag maximaal 12 miljoen ton zout worden gewonnen. Omwonenden hebben meteen protest aangetekend tegen het besluit omdat zij bang zijn voor schade aan hun huizen.

Het Friese bedrijf heeft ongeveer tien jaar nodig om het zout uit de grond te halen. Daarvoor wil het twee nieuwe boorputten slaan onder de Friese dorpjes Oosterbierum en Tzummarum. Voorwaarde van het ministerie van Economische Zaken is dat de bodem niet meer dan 30 centimeter daalt. De komende jaren moet 120.000 euro gestort worden in een speciaal fonds waaruit schade aan omwonenden betaald wordt.

Ook moet Frisia gedurende tien jaar woningen inspecteren op schade. Dit had het bedrijf zelf ook al voorgesteld. ,,Daarmee willen wij tegemoetkomen aan de omwonenden die ongerust zijn'', aldus directeur D. van Tuinen van Frisia Zout.

De actiegroep `Laat het zout maar zitten' gaat in bezwaar tegen de goedkeuring. De strengere voorwaarden veranderen niets aan het standpunt van de groep. ,,Wij zijn tegen zoutwinning omdat door bodemdaling onze leefomgeving in gevaar komt. De gevolgen van bodemdaling op de lange termijn zijn helemaal niet duidelijk'', aldus M. Haitsma van het actiecomité.