Ex-minister Dervis niet in partij van ex-minister Cem

De afgelopen zaterdag afgetreden Turkse minister van Economische Zaken Kemal Dervis sluit zich niet aan bij de Nieuw Turkije Partij, die zijn oud-collega van Buitenlandse Zaken Ismail Cem onlangs heeft opgericht. Dervis meent dat er binnen de partij niet genoeg steun is voor zijn pogingen om een centrum-linkse pro-Europese coalitie te vormen. Deze coalitie zou moeten voorkomen dat de vervroegde verkiezingen van 3 november gewonnen worden door de ultranationalisten, die in de peilingen op voorsprong staan. De Nieuw Turkije Partij gaf begin deze week aan niet te willen samenwerken met andere linkse partijen. Volgens Dervis zou het een ,,contradictie'' zijn om zich dan wel bij deze partij aan te sluiten. Hij heeft gezegd wel door te gaan met pogingen om een linkse coalitie te vormen.