Dikkertje Dap in diamanten

Aan de haal, luidt de titel van een boek dat onlangs bij uitgeverij Bzztôh is verschenen. Het is het verhaal van Dennis P., omschreven als `Nederlands grootste diamantrover', opgetekend door twee journalisten van De Telegraaf. Het is, op zijn zachtst uitgedrukt, een merkwaardig document.

De hoofdpersoon P. kwam vorig jaar in het nieuws toen bleek dat hij bij zijn werkgever, de Amsterdamse diamantair Gassan Diamonds, een grote hoeveelheid edelstenen had gestolen. P. vluchtte naar het buitenland, maar gaf zich al na een paar weken aan bij de politie. Begin dit jaar werd hij tot tweeëneenhalf jaar cel veroordeeld.

Dennis P. (26) komt uit Zwolle. Als kind wordt hij getreiterd om zijn omvang en Dikkertje Dap genoemd. Op zijn zestiende verlaat hij de lts. Op zijn cv staat onder meer: kok voor het Amerikaanse leger in Bosnië. In 1999 begint hij het bedrijf Euro Diamonds in Zwolle. De verkoop van de edelstenen stokt, en Dennis verduistert enkele juwelen. Zijn zaak gaat hetzelfde jaar nog failliet en P. blijft achter met een schuld van ruim 200.000 gulden.

`De diamanthandel blijft hem trekken', schrijven de Telegraaf-journalisten, en P. `laat zijn oog vallen op een advertentie van het Amsterdams bedrijf Gassan Diamonds. Het is het begin van een groot en spannend avontuur, dat het sulletje van Zwolle tot een van de grootste en bekendste rovers van de Nederlandse geschiedenis zal maken.'

Bekend is Dennis P. door de diefstal zeker geworden en de buit was ontegenzeglijk groot. Maar maakt hem dat tot de `grootste en bekendste rovers van de Nederlandse geschiedenis'? Ons dikkertje weet wel een hoop edelstenen te stelen, maar heeft eigenlijk geen idee wat hij ermee kan doen. Als na lezing één ding duidelijk is, dan is het wel dat P. geen `echte' rover is, en nooit de status `sulletje van Zwolle' is ontstegen.

P. komt naar voren als een dom en gewetenloos heerschap met het zelfinzicht van een garnaal. Zijn hobby`s zijn: gokken, zuipen en naar de hoeren gaan, en verder scoren hoog: patat eten en tv kijken. Liegen gaat hem ook makkelijk af en hij maakt jammer voor de maatschappij een onschuldige indruk. Een van zijn slachtoffers is Benno Leeser, directeur van Gassan Diamonds. Deze neemt P. nota bene aan om hem, na zijn faillissement, een tweede kans te geven. Heeft P. er spijt van dat hij het vertrouwen van Leeser heeft geschonden? Welnee, P. voelt zich een Robin Hood die van de rijken steelt, even vergetend dat Robin Hood niet bekend is geraakt als weldoener van hoeren.

P. is niet op enige vorm van wroeging te betrapen. `Eigenlijk was het jammer dat mijn naam nooit [in de kranten] werd genoemd, want ik was trots op wat ik had bereikt.' De verleiding is groot hem onmiddellijk ter wille te zijn, maar ook dat zou te veel eer zijn.

Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries: Aan de haal. Het verhaal van Dennis P. Nederlands grootste diamantrover. Bzztôh, 188 blz. €16,–