Dijkstal verlaat de politiek

Voormalig VVD-leider en vice-premier Hans Dijkstal verlaat de politiek. Per 1 september treedt hij terug als lid van de Tweede Kamer. Dat heeft hij vanmorgen laten weten in een kort, vierregelig briefje aan alle Kamerleden. Dijkstal schrijft daarin: ,,Daarmee komt een einde aan een rijke periode in mijn leven.''

In een aparte verklaring geeft Dijkstal als reden voor zijn vertrek dat het ,,voor mij niet meer mogelijk is om effectief als volksvertegenwoordiger te werken''. Hij schrijft dit toe aan de situatie die is ontstaan na de ,,uitzonderlijke gebeurtenissen tijdens en na de verkiezingscampagne, de bijzondere verkiezingsuitslag, de veranderingen binnen de VVD en het verloop van de formatie''.

Dijkstal trad daags na de Tweede Kamerverkiezingen in mei terug als politiek leider van de VVD. Zijn partij had toen een forse verkiezingsnederlaag geleden: ze ging van 38 naar 24 zetels. De 59-jarige Dijkstal heeft zich over de politieke omstandigheden en gevolgen van deze nederlaag nooit publiekelijk uitgesproken.

Sinds de moord op zijn collega-lijsttrekker Pim Fortuyn van de LPF op 6 mei, negen dagen voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer, heeft hij debatten en interviews gemeden. Hij wil zich op dit moment niet persoonlijk uitlaten over zijn vertrek. Via een woordvoerder laat hij weten ,,een deel van zijn onbevangenheid'' te zijn kwijtgeraakt.

Gerrit Zalm, Dijkstals opvolger als VVD-fractievoorzitter, reageert vanmorgen in een geschreven verklaring met `begrip' op het terugtreden van Dijkstal uit de Kamer. Hij laat weten `veel waardering' voor Dijkstal te hebben en benadrukt zijn `respect' voor ,,het menselijke aspect dat altijd bij zijn politiek handelen een grote rol heeft gespeeld''.

Dijkstal werd in 1982 lid van de Tweede Kamer. Tussen 1994 en 1998 maakte hij als minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier deel uit van het kabinet Kok-I. Daarna volgde Dijkstal in 1998 Frits Bolkestein op als politiek leider van de VVD en fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Vice-fractievoorzitter van de LPF Hoogendijk noemde het vertrek van Dijkstal tegenover het ANP vanmorgen ,,kiezersbedrog''. Volgens Hoogendijk is het ,,blijkbaar zo dat je gewoon verdwijnt als volksvertegenwoordiger als je geen minister meer kunt worden''. Vice-fractievoorzitter F. Giskes van D66 ,,heel begrijpelijk, gezien de gebeurtenissen van de afgelopen maanden.''

portret dijkstal: pagina 2