Cijfers Fugro verrassen analisten

Nederlands grootste ingenieursbureau Fugro heeft in het afgelopen halfjaar nauwelijks geleden onder de teruglopende economie. Vergeleken met dezelfde periode in 2001 steeg de omzet 13 procent tot 457 miljoen euro; de winst nam toe met 26 procent tot 24,5 miljoen. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. De winststijging lag boven de verwachting van analisten, die hadden gerekend op een winst van 21,8 miljoen.

Het ingenieursbureau, met 7.000 medewerkers in 55 landen, doet onder meer onderzoek naar de bodemgesteldheid voor proefboringen van de olie- en gasindustrie. De investeringen door olie- en gasmaatschappijen bleven gelijk ten opzichte van vorig jaar. Wel vond een lichte verschuiving plaats van de opdrachten voor diepzeeprojecten. Zo heeft Fugro een contract voor vijf jaar gekregen van 29,5 miljoen dollar (29,9 miljoen euro) voor ingenieursonderzoek van het Amerikaanse leger. Bij de metingen van de zeediepten wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van speciaal daarvoor uitgeruste vliegtuigen in plaats van schepen.

De geotechnische activiteiten op het land bleven zich gunstig ontwikkelen, met vooral het zuiden van de Verenigde Staten en Nederland als sterkste groeigebieden. In een aantal landen leidt de economische onzekerheid tot vertraging in de oplevering van bouw- en infrastructurele werken, maar dit heeft nauwelijks gevolgen voor het bedrijf. Ook de dreigende oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak baart Fugro weinig zorgen.

Fugro verwacht dat de omzet over het hele jaar de miljard euro zal passeren. Het bedrijf denkt dat het nettoresultaat ten minste 15 procent hoger zal uitkomen dan de 61,7 miljoen euro van vorig jaar. Het afgelopen halfjaar reorganiseerde en verkocht Fugro een deel van zijn adviesactiviteiten in de milieusector, die in Nederland goed is voor 2,5 miljoen euro omzet. Fugro keerde een dividend van 1,60 euro per aandeel uit, naar keuze op te nemen in cash of aandelen. Het aantal uitstaande aandelen steeg hierdoor met 192.384 tot 14.862.214. In maart werd het bedrijf opgenomen in de Midkap-index van Euronext Amsterdam.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers benadrukte bestuursvoorziter G. Kramer de betrouwbaarheid van de cijfers van Fugro. ,,Het is een mooi plaatje'', aldus financieel directeur A. Jonkman.