Bondscoach selecteert ook Van der Vaart

Bondscoach Dick Advocaat heeft voor het eerst sinds zijn aanstelling het drietal Rafael van der Vaart, Wilfred Bouma en Kevin Hofland geselecteerd voor het Nederlands elftal dat volgende week een oefenduel tegen Noorwegen speelt.

De vriendschappelijke interland in Oslo geldt ter voorbereiding op het eerste kwalificatieduel om het Europees kampioenschap dat Oranje 7 september in Eindhoven tegen Wit-Rusland speelt. Advocaat selecteerde twintig spelers, van wie twee voetballers na volgende week moeten uitvallen.

In tegenstelling tot de interland in mei tegen de Verenigde Staten ontbreken Jaap Stam, Sander Westerveld, Danny Landzaat en Victor Sikora in de selectie. Stam heeft last van een achillespees. De verdediger van Lazio Roma wordt rust gegund.

Voor de 19-jarige Van der Vaart is het de tweede keer dat hij in de selectie van Oranje is opgenomen. In de aanloop nar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra oktober vorig jaar, werd hij op het laatste moment door de toenmalige bondscoach Van Gaal bij de ploeg gehaald.

Ook Hofland was onder leiding van Advocaat nog nooit opgeroepen. De verdediger van PSV was bij herhaling geblesseerd. Zijn clubgenoot Bouma maakt een reële kans de vacante positie van linksback op te vullen. Deze plaats is vrijgekomen, omdat Arthur Numan zijn interlandloopbaan heeft beëindigd.

De volledige selectie: Van der Sar (Fulham), Waterreus (PSV), Frank de Boer, Kluivert, Cocu, Reiziger (Barcelona), Bouma, Hofland, André Ooijer, Van Bommel (PSV), Ricksen (Glasgow Rangers), Bosvelt, Van Hooijdonk (Feyenoord), Davids (Juventus), Van der Vaart, Van der Meyde (Ajax), Hasselbaink, Zenden (Chelsea), Makaay (Deportivo la Coruña), Van Nistelrooy (Manchester United).

Vitesse is met vijf spelers prominent vertegenwoordigd in de selectie van Jong Oranje. Bondscoach Wim Koevermans selecteerde Ruud Knol, Michael Dingsdag, Nicky Hofs, Riga Mustapha en Theo Janssen voor een driedaags trainingskamp in Delden. John Heitinga (Ajax) en Glenn Loovens (Feyenoord) zijn geblesseerd.

De stage in Delden dient als voorbereiding op de kwalificatiereeks voor het EK 2004. Het eerste duel van Jong Oranje is vrijdag 6 september tegen Wit-Rusland, in stadion De Goffert van NEC.

De volledige selectie: Knol, Hofs, Dingsdag, Janssen en Mustapha (Vitesse), Kolk, Bakkati en Denneboom (Heerenveen), Robben en Coutinho (PSV), Stekelenburg (Ajax), Budziak (TOP Oss), Colin (NAC), Bakens (De Graafschap), Sprockel en Van Persie (Feyenoord), Hersi en Demouge (NEC), Fleur (RBC Roosendaal), Schut (FC Utrecht), Mendes da Silva (Sparta), Hoogstrate (FC Groningen), Mathijssen (Willem II), Putter en Molhoek (RKC Waalwijk), Boutahar (Excelsior), De Visscher (FC Twente).