Boeren Zimbabwe voor rechtbank

De Zimbabweaanse autoriteiten zijn begonnen met de vervolging van blanke boeren die geen gehoor hebben gegeven aan de opdracht hun boerderijen te verlaten. Zes boeren uit het zuidwesten van Zimbabwe moeten vandaag voor de rechter verschijnen omdat ze de deadline van vorige week donderdag hebben genegeerd.

De zes zijn de eerste boeren die door de Zimbabweaanse regering worden vervolgd. Volgens de boerenactiegroep Justice for Agriculture (JAG) hebben tientallen anderen ook te horen gekregen dat ze binnenkort naar de rechter moeten. Politie en ambtenaren van het ministerie van Landbouw zouden in de provincies Mashonaland Oost en Centraal een aantal boeren tot vijf uur vanmiddag de tijd hebben gegeven om alsnog te vertrekken.

Het Zimbabweaanse parlement bekrachtigde in mei een wet die 2.900 boeren verplicht het werk neer te leggen en hun landerijen over te dragen aan zwarte landlozen. Boeren die zich tegen uitzetting verzetten kunnen tot maximaal twee jaar gevangenisstraf of een geldboete worden veroordeeld. Zestig procent van de boeren zit nog steeds op hun land.

President Robert Mugabe herhaalde begin deze week dat hij de wet wil uitvoeren. Hij zei echter niets over eventueel ingrijpen door politie of leger tegen boeren die zich niet aan de wet houden.

Sinds het verstrijken van de deadline hebben militante aanhangers van de regeringspartij ZANU-PF op zeker tien verschillende plekken in het land geprobeerd boeren met geweld te verdrijven. Afgelopen woensdag omsingelden naar schatting zestig `oorlogsveteranen' een boerderij bij Bindura, in het noordoosten van Zimbabwe. De landbezetters sloegen enkele ruiten in en dwongen het boerenechtpaar hun spullen te pakken. De regering ontkent toestemming te hebben gegeven aan landloze Zimbabweanen om eigenhandig boerderijen te bezetten.

President Mugabe zegt met zijn landhervormingen de geschiedenis van koloniale overheersing te willen rechtzetten. Toen de landonteigeningen twee jaar geleden begonnen was 70 procent van het vruchtbare land in blanke handen. Veel blanke boeren zeggen de plannen voor een eerlijke verdeling van het land te steunen, maar maken bezwaar tegen de agressieve methoden van de regering.