Bezuinigingen houden winst van Aalberts op peil

Fabrikant van metaalproducten Aalberts Industries heeft dankzij bezuinigingen en overnames de winst in het eerste halfjaar zien toenemen. Het bedrijf maakte vanochtend bekend dat de winst over de eerste zes maanden 7 procent is gestegen tot 20,7 miljoen euro.

De meeste dochterbedrijven van Aalberts zijn ondergebracht in twee grote divisies, Flow Control en Industrial Services. In de eerste categorie zitten de bedrijven die onder meer bierpompen, fittingen, kleppen, drukregelaars en kranen maken. Deze divisie is de grootste. Industrial Services is lastiger te definiëren. Hieronder vallen onder meer bedrijven die de eigenschappen van metalen veranderen zodat ze extra sterk worden, en bedrijven die coatings aanbrengen op metaal. Aalberts maakt tienduizenden industriële producten, tot en met kleppen voor de stadsverwarming van steden als Moskou en Warschau.

Het bedrijf zegt de lagere vraag naar industrieproducten door de teruglopende economie echter goed te voelen, vooral in de telecom-, auto- en chipsector. Maar door tijdig in een aantal sectoren te bezuinigen zijn de resultaten bij Aalberts goed op peil gebleven.

Voor de rest van het jaar is president J. Aalberts dan ook optimistisch. ,,Ondanks de nog aanhoudende terughoudendheid in de markt neemt het aantal projecten bescheiden toe. Verscheidene afnemers hebben hun voorraad tot een minimum beperkt. Hierdoor lijkt een toename van de orderportefeuille realistisch.''

Wat betreft stalen fittingen heeft Aalberts zijn marktpositie verstevigd. Door de overname van het Britse Yorkshire Fittings is het inmiddels Europa's grootste leverancier van fittingen voor water-, gas-, verwarmings- en koelsystemen. Een nieuw assortiment roestvrijstalen fittingen zal de vraag binnenkort opstuwen, verwacht het bedrijf.

De gezamenlijke omzet in het eerste halfjaar kwam uit op 331 miljoen euro, 8 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Aalberts is positief over het hele jaar 2002. De winst per aandeel over het hele jaar kan met dubbele cijfers stijgen, uitgezonderd bijzondere omstandigheden en rekening houdend met aandelenemissies. In april heeft Aalberts 1,9 miljoen aandelen uitgegeven voor de financiering van een aantal acquisities.