Bennink laakt `organisatorische wanorde' Numico

Numico, bekend van Olvarit babyvoeding en Sundown vitaminepillen, doet het niet goed. De nieuwe topman noemt de resultaten `teleurstellend'.

Numico kondigde gisteren de derde reorganisatie aan binnen een jaar. De winst bij alle divisies daalde en het bedrijf verloor marktaandeel. Jan Bennink, afkomstig van het Franse Danone en sinds juni de nieuwe bestuursvoorzitter, vatte het gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers vriendelijk samen: ,,We doen het niet goed. Het is teleurstellend.''

Het contrast met andere Nederlandse voedingsconcerns als Unilever, Heineken en 17M is groot. Bij Numico wordt de basis van het bedrijf gevormd door de stabiele baby- en ziekenhuisvoeding. Deze markten kennen gewoonlijk een gestage groei van respectievelijk 3 en 5 procent per jaar en klanten blijven doorgaans trouw aan het beperkte aantal merken. Toch haalde Numico die groeicijfers het afgelopen halfjaar niet.

Bennink wees gisteren de schuldige aan: Hans van der Wielen. Zijn voorganger vond drie jaar geleden de groeipercentages van baby- en ziekenhuisvoeding te laag en stapte voor veel geld in de vitaminemarkt in de Verenigde Staten. In 1999 kocht hij voor 2,4 miljard euro vitaminewinkelketen GNC en nog geen jaar later betaalde hij 2 miljard euro voor vitaminefabrikant Rexall Sundown, die vooral aan supermarkten levert.

Daarna ging veel verkeerd: de vraag naar vitamines en andere voedingssupplementen daalde, het management van Rexall Sundown stak na de overname geen hand uit, en de Amerikaanse economie kwam in problemen. Het grootste euvel was overschatting door Van der Wielen. Hij dacht gouden handen te hebben, maar betaalde op de top van de markt te veel voor GNC en vooral voor Rexall Sundown en moest daarom drie maanden geleden 415 miljoen euro goodwill afboeken.

Bovendien meende Van der Wielen dat hij zelf alle problemen vanuit Nederland kon oplossen, hoewel 62 procent van de omzet van Numico in de VS werd behaald. De Amerikaanse GNC-topman, die nog wel in het Numico-bestuur kwam, verliet het bedrijf binnen een jaar, waarna de raad van bestuur van Numico slechts bestond uit Van der Wielen en de financiële man Pim Oomens. Pas toen er geen einde kwam aan de tegenslagen, ging Van der Wielen overstag en benoemde hij eind vorig jaar Peter van Wel, een financiële man die afkomstig was van Wolters Kluwer, tot directeur in de VS.

Twee jaar lang was het topmanagement voortdurend bezig met zijn dochterbedrijven in de VS. Daarmee werd de rest van Numico verwaarloosd, concludeert Bennink nu. De marketing van babyvoeding stond op een laag pitje, afdelingen binnen de divisie communiceerden veel te weinig met elkaar en de service naar afnemers was onvoldoende. ,,Hier kunnen we ongelooflijk veel geld besparen'', oordeelde de nieuwe topman gisteren.

Een andere fout van Numico was de snelle introductie van vitamines en voedingssupplementen in Europa zonder de organisatie daarop aan te passen. Het management in de landen kregen de vitamines erbij, zonder extra expertise of mankracht in te brengen. Benninks eerste belangrijke beslissing was het afblazen van de introductie van GNC-winkels in Duitsland, wat leidde tot een eenmalige afboeking voor gemaakte kosten over het tweede kwartaal.

Ook omzet en winst van de divisie Unicity liep in het tweede kwartaal fors terug. Bij dit onderdeel – goed voor 8 procent van de omzet – worden vitamines en voedingssupplementen via party's en demonstraties verkocht. Verder zijn de IT-systemen verouderd. Ook vindt Bennink dat onderzoeksafdelingen te weinig nieuwe producten opleveren.

Numico mist een strakke leiding. Daarom komen er drie extra bestuurders: een directeur die verantwoordelijk is voor `onderzoek en ontwikkeling', een directeur die productie en logistiek stroomlijnt en een voor baby- en ziekenhuisvoeding. Bovendien zei Bennink dat hij slechtlopende onderdelen zonder veel toekomst wellicht gaat afstoten.

Opvallend daarbij is dat zowel Unicity als de vitamines in Europa niet direct in de raad van bestuur zijn vertegenwoordigd: die onderdelen zullen mogelijk worden afgestoten. Ook Rexall Sundown komt ervoor in aanmerking. Bennink deelde gisteren voortdurend pluimpjes uit aan GNC, maar verviel in somberheid als Rexall Sundown ter sprake kwam. Afstoting van Rexall Sundown zou zwaar vallen, omdat dit gepaard zal gaan met een forse afboeking.

Ondanks intensieve begeleiding blijft Rexall Sundown slecht presteren. Het bedrijf verknalde bijna de verhouding met de belangrijkste afnemer, supermarktketen Wal-Mart. Hoewel 20 procent van het productassortiment al is geschrapt, moet nu opnieuw worden ingegrepen. Het verloop is groot en Numico werft moeizaam nieuw personeel. December vorig jaar werd Ralph Denisco benoemd tot nieuwe topman bij het dochterbedrijf, maar hij heeft zijn managementteam nog niet compleet. Bennink: ,,Bij Rexall is het dus een organisatorische wanorde''. Met de verkoop ervan zou hij de strategie van Van der Wielen weer grotendeels op de schroothoop gooien.